Skip to main content

Ρωσία: Ειρωνείες Μεντβέντεφ με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία

Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Σχόλια με υποτιμητικό τόνο εις βάρος του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς

Με ειρωνικό τρόπο θέλησε να σχολιάσει ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γερμανία.

«Απεργίες στη Γερμανία: αγρότες έχουν μπλοκάρει τις μετακινήσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι επιδοτήσεις έχουν τελειώσει και τα αστρονομικά ποσά που δαπανώνται για την Ουκρανία εξακολουθούν να αυξάνονται. Και η Γερμανία είναι ο βασικός χρηματοδότης», τόνισε ο νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του.

Γερμανία: Οι αγρότες στήνουν μπλόκα με τρακτέρ

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, Ουκρανοί εθνικιστές θα μπορούσαν σύντομα να εξαγάγουν τις διαδηλώσεις τους στο Βερολίνο. «Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα αντέξει ο Σολτς, ο καγκελάριος-λουκάνικο», πρόσθεσε με υποτιμητικό τόνο.

Τον Μάιο του 2022, ο τότε πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο Άντριι Μέλνικ είχε χρησιμοποιήσει μια χαρακτηριστική στα γερμανικά υποτιμητική έκφραση, αντιδρώντας στη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι δεν σχεδίαζε εκείνη την περίοδο να επισκεφθεί το Κιέβο, λόγω του χαρακτηρισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως ανεπιθύμητου από την ουκρανική πλευρά. «Το να παριστάνει κανείς τον θιγμένο, δεν ακούγεται ιδιαίτερα ως στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε τότε ο Μέλνικ, χαρακτηρίζοντας τον Σολτς με μια λαϊκή γερμανική έκφραση, ως «προσβεβλημένο λουκάνικο» («beleidigte Leberwurst»).

Γερμανία: Οι αγρότες στήνουν μπλόκα με τρακτέρ

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους κομβικές οδικές αρτηρίες σε όλη τη Γερμανία, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των επιδοτήσεων στα καύσιμα.

Στο Βερολίνο, 700 αγροτικά οχήματα βρίσκονται σταθμευμένα από το βράδυ της Κυριακής μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, ενώ στην Ερφούρτη η αστυνομία έκανε λόγο για περισσότερα από 2.000 τρακτέρ και φορτηγά.

Απέκλεισαν τον υπουργό Οικονομίας σε πλοίο

Την περασμένη εβδομάδα, οργισμένοι αγρότες απέκλεισαν ένα οχηματαγωγό πλοίο στο Σλίτσιελ, στη βόρεια Γερμανία, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Δεκάδες αγρότες, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί αντιδρώντας στη σταδιακή κατάργηση μιας επιδότησης για το ντίζελ, εμπόδισαν το βράδυ της Πέμπτης την προσέγγιση του οχηματαγωγού στο οποίο επέβαινε ο Χάμπεκ, που είχε περάσει τις διακοπές του στο Χάλιχ Χόογκε, ένα τουριστικό νησί στη Βόρεια Θάλασσα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Γερμανία: Αγρότες απέκλεισαν τον υπουργό Οικονομίας σε πλοίο