Skip to main content

ΕΕ: Γενικός Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης θέλει να γίνει ο Ρέιντερς

Η θέση στο στόχαστρο του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς ελπίζει να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, του διεθνούς οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η είδηση, την οποία μετέδωσαν πρώτα τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και De Tijd, επιβεβαιώθηκε στο POLITICO από Βέλγο αξιωματούχο και μέλος των Βέλγων φιλελευθέρων του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR), του κόμματος του Ρέιντερς.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός που έχει την έδρα του στη Γαλλία και δεν αποτελεί μέρος των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία περιλαμβάνονται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο 65χρονος Ρέιντερς, ο οποίος είναι σήμερα Βέλγος επίτροπος στο ανώτερο ευρωπαϊκό εκτελεστικό όργανο, είχε εκφράσει νωρίτερα το ενδιαφέρον του να παραμείνει στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου για το κόμμα τους. Αυτό κινδυνεύει να εμποδίσει κάθε πιθανότητα παραμονής του Ρέιντερς.

Ο Ρέιντερς ελπίζει τώρα ότι η βελγική κυβέρνηση, ένας συνασπισμός επτά κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του MR, θα τον προτείνει επίσημα αυτή την εβδομάδα ως υποψήφιο για τη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη βελγική πολιτική, οι Μισέλ και Ρέιντερς έχουν μια μακροχρόνια διαμάχη για τον έλεγχο του κόμματός τους, η οποία κορυφώθηκε το 2010, όταν ο τωρινός επίτροπος εκδιώχθηκε από την ηγεσία του MR.

Με πληροφορίες από Politico

Σαρλ Μισέλ: Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου