Skip to main content

Χούθι: «Απαντούν» στη Δύση με προπαγανδιστικό βίντεο και απειλές

REUTERS/Khaled Abdullah

Στο βίντεο παρουσιάζουν τη δύναμή τους σε θάλασσα και στεριά

Απειλές κατά της Δύσης εκτοξεύουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, στον απόηχο των επιθέσεών τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με φόντο τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινίασαν μια διεθνή στρατιωτική συμμαχία για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Συνολικά, περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», με  κοινές περιπολίες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Σε προπαγανδιστικό τους βίντεο, οι Χούθι «απαντούν» στην επιχείρηση της Δύσης παρουσιάζοντας τη δύναμή τους σε θάλασσα και στεριά, ενώ εκφράζουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους της Γάζας.

Πάνω από 8,6 δισ. την ημέρα κοστίζουν οι επιθέσεις των Χούθι

«Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζουν 360 εκατομμύρια ευρώ την… ώρα», σύμφωνα  με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), στις Βρυξέλλες. Με απλά μαθηματικά, η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο από τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης είναι 8,64 δισ. την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», αξιωματούχος της ΕΥΕΔ έδωσε αυτό το απίστευτο νούμερο στους 27 πρεσβευτές που μετέχουν  στην «Επιτροπή Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας», κατά τη διάρκεια εμπιστευτικής συνάντησης.

Το τεράστιο κόστος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται πλέον να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, δηλαδή τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή από την Ασία στην Ευρώπη, λόγω της απειλής από τους Χούθι. Η παράκαμψη αυτή των 6.000 μιλίων  οδηγεί σε καθυστερήσεις έως και δύο εβδομάδων στον κατάπλου των σκαφών στη Μεσόγειο.

Ερυθρά Θάλασσα: Πάνω από 8,6 δισ. την ημέρα κοστίζουν οι επιθέσεις των Χούθι