Skip to main content

Μακελειό στην Πράγα: Αναζητούνται τα κίνητρα του δράστη- Ακόμα και με την βία έβγαζε η αστυνομία τους έντρομους φοιτητές

REUTERS/David W Cerny

Ο ένοπλος αυτοκτόνησε, ανακοίνωσε η αστυνομία- Μικρή ασυμφωνία ανάμεσα σε αστυνομία και υπ. Εσωτερικών για τον αριθμό των θυμάτων

Οι τσεχικές αρχές αναζητούν τα κίνητρα του δράστη της ένοπλης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, που σκότωσε χθες 14 ανθρώπους προτού πέσει και ίδιος νεκρός λίγο αργότερα.

Μέχρι στιγμής πάντως αποκλείουν το σενάριο της τρομοκρατίας, ενώ εξετάζονται από τις αστυνομικές αρχές οι πληροφορίες για ενδεχόμενη σχέση του δράστη με λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούσε να αντληθεί έμπνευση από επεισόδιο με τυφλούς πυροβολισμούς εναντίον πλήθους ανθρώπων στη Ρωσία.

Μετά το μακελειό, η κυβέρνηση κήρυξε την αυριανή ημέρα, Σάββατο, ημέρα εθνικού πένθους, ενώ η τσεχική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα. Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα ματαίωσε σήμερα όλες τις διαλέξεις και τις εκδηλώσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για άτομα που μπορεί να εμπνευστούν από την επίθεση της Πέμπτης και επικεντρώνονται σε επικείμενες απειλές, ακόμα και στα social media. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ ανόητων και πραγματικών απειλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής της Πράγας.

Μικρή ασυμφωνία ανάμεσα σε αστυνομία και υπ. Εσωτερικών για τον αριθμό των θυμάτων

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 14 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι 13 θύματα και ο δράστης. Μεταξύ των νεκρών δεν υπάρχουν ξένοι πολίτες. Υπάρχουν ωστόσο τρεις ξένοι ανάμεσα στους τραυματίες, ένας από την Ολλανδία και δύο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πάντως η ανακοίνωση της τσεχικής αστυνομίας διαφέρει. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην χθεσινή επίθεση (14 τα θύματα και ο δράστης).

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι η Λένκα Χλάβκοβα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μουσικολογίας στη Σχολή Τεχνών. Στα θύματα του ενόπλου θεωρείται επίσης ότι είναι και ο πατέρας του, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει σκοτώσει ακόμα δύο άτομα, ένα 32χρονο πατέρα με την δύο μηνών κόρη του, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το μακελειό στην Πράγα.

Στην τελευταία της ενημέρωση, η τσεχική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η σύνδεση των δύο υποθέσεων. Όπως ανακοινώθηκε, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δράστης του πανεπιστημίου είναι ο ίδιος δράστης με τους φόνους στο δάσος. «Αλλά περιμένουμε τα βαλλιστικά στοιχεία για να το επιβεβαιώσουμε. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να ερευνούμε το έγκλημα στο δάσος. Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε 100% προς το παρόν».

Παράλληλα, οι αρχές δεν αποκλείουν να αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς από τους 25 τραυματίες, οι εννιά είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με την τσεχική αστυνομία, ο δράστης τραυμάτισε επίσης τρία άτομα που βρίσκονταν στο δρόμο την ώρα της επίθεσης.

Ο δράστης αυτοκτόνησε

Ο 24χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου του Καρόλου, Ντέιβιντ Κόζακ, φέρεται να σκότωσε πρώτα τον πατέρα του σε κατοικία έξω από την Πράγα, πριν μεταβεί στην πρωτεύουσα όπου σκόρπισε τον πανικό και τον θάνατο στην καρδιά της Πράγας.

Έχασε τη ζωή του στο κτίριο του πανεπιστημίου, αυτοκτονώντας όταν ενώ ήταν στην ταράτσα του κτιρίου είδε ότι η αστυνομία τον περικύκλωσε «από όλες τις κατευθύνσεις», ξεκαθάρισε η αστυνομία σε σημερινή της συνέντευξη Τύπου για την επίθεση. Αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρο εάν αυτοκτόνησε ή πέθανε από σφαίρα αστυνομικού.

Γιατί οι φοιτητές έβγαιναν με τα χέρια ψηλά

Στη συνέντευξη Τύπου η αστυνομία παρουσίασε πλάνα από bodycam από τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να επέμβουν στους πυροβολισμούς, σημειώνοντας ότι στο σημείο επικράτησε χάος. Προτεραιότητα της αστυνομίας, όπως τονίστηκε, ήταν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε όποιον χρειαζόταν και να εκκενώσουν το κτίριο.

Στην ενημέρωση της αστυνομίας δόθηκαν επίσης εξηγήσεις γιατί οι φοιτητές που απομακρύνονταν από το κτίριο έπρεπε να βγουν έξω με τα χέρια ψηλά. Όπως αναφέρθηκε, οι αστυνομικοί δεν ήταν σίγουροι αν ο δράστης είχε συνεργούς.

Πράγα: Βίντεο από την ώρα της πολύνεκρης επίθεσης

Οι αρχές εξήγησαν επίσης ότι οι έντρομοι φοιτητές είχαν κλειστεί στις αίθουσςς του κτιρίου του πανεπιστημίου και η αστυνομία πήγαινε όροφο προς όροφο για να τους βγάλει. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η αστυνομία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει βία για να περάσει και να τους απομακρύνει. «Δημιουργήσαμε έναν ασφαλή διάδρομο και μέσω του ασφαλούς διαδρόμου είπαμε σε όλους να βγουν έξω».

Τι ξέρουμε για την επίθεση- Το χρονικό

  • Η αστυνομία άρχισε τις έρευνες για τον 24χρονο ένοπλο, ο οποίος ήταν φοιτητής, τρεις ώρες πριν από τους μαζικούς πυροβολισμούς, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.
  • Ο επικεφαλής της τσεχικής αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο νεαρός «ήθελε να αυτοκτονήσει».
  • Η αστυνομία άρχισε να εκκενώνει ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά ο δράστης πήγε τελικά σε διαφορετικό μέρος της Σχολής Τεχνών.
  • Στις 15:00 τοπική ώρα η αστυνομία έλαβε τις πρώτες αναφορές για πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης.
  • Όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο. Άλλα 25 άτομα τραυματίστηκαν.
  • Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος διέθετε «τεράστιο οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών» και επαίνεσε τους αστυνομικούς που ενήργησαν γρήγορα για να αποτρέψουν περαιτέρω θανάτους.
  • Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών, η αστυνομία είπε ότι βρήκε το σώμα του ένοπλου.
  • Οι αρχές ερευνούν εάν ο ύποπτος είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία ενός άνδρα και της κόρης του σε ένα δάσος κοντά στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα.