Skip to main content

Ουγγαρία: «Όχι» στην πολιτική συμφωνία της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό – Σφοδρή αντίδραση της Βουδαπέστης

Η Βουδαπέστη δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη συμφωνία της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Την κατηγορηματική της αντίθεση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και το άσυλο εξέφρασε η Ουγγαρία.

Η Βουδαπέστη δήλωσε ότι απορρίπτει «σθεναρά» την πολιτική συμφωνία της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μπει ενάντια στη θέλησή μας, κανείς από τις Βρυξέλλες ή οπουδήποτε αλλού δεν μπορεί να μας πει σε ποιον μπορούμε να επιτρέψουμε να εισέλθει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.

«Λευκός καπνός»

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα μαραθώνιες διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα το απόγευμα, συνεχίστηκαν όλη την Τρίτη και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, επετεύχθη συμφωνία στην Ε.Ε. επί του Συμφώνου για το μεταναστευτικό και το άσυλο.

Η πολιτική συμφωνία είναι προκαταρκτική, θα ακολουθήσουν δηλαδή τεχνικές διεργασίες και συζητήσεις, ενώ έπειτα τα κράτη μέλη θα εξετάσουν το τελικό κείμενο. Τέλος, το Συμβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία βάζοντας την τελική σφραγίδα. Θεωρείται, ωστόσο, σημαντική εξέλιξη ότι η πολιτική συμφωνία επετεύχθη πριν από τις ευρωεκλογές.

Η ισπανική προεδρία ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ: «Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Στην πράξη η συμφωνία σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη για τα κράτη που είναι στην πρώτη γραμμή, θεσπίζοντας  ξεκάθαρους κανόνες που δεσμεύουν όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση. Ο απώτερος στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ευθύνης των χωρών της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των αιτούντων άσυλο, και της αρχής της αλληλεγγύης που πρέπει να τηρούν άλλες χώρες.

ΕΕ: «Λευκός καπνός» για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο