Skip to main content

Ουκρανία: Ελλείψεις σε όλη την πρώτη γραμμή- Στρέφεται στα drone

REUTERS/Sofiia Gatilova

Στον «αέρα» η βοήθεια της Δύσης- Οικονομία στην χρήση προμηθειών

Με τις προμήθειες να μειώνονται και την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης «στον αέρα», η Ουκρανία προσπαθεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς που δημιουργούνται για τις δυνάμεις της που μάχονται τα ρωσικά στρατεύματα, ενισχύοντας την παραγωγή πυρομαχικών και drone. Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιβάν Γκαβρίλιουκ, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.

H προσπάθεια αυτή έρχεται καθώς ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύονται να ανανεώσουν την βοήθειά τους προς το Κίεβο. Από την μία στην ΕΕ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει μπλοκάρει το νέο ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ. Από την άλλη, στις ΗΠΑ η βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να εγκριθεί από το Κογκρέσο παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, λόγω των επιφυλάξεων Ρεπουμπλικανών.

Η Ρωσία αλλάζει τα σχέδιά της στην Ουκρανία- Ποια νέα εδάφη θέλει να «φάει»

«Η Ουκρανία αποφάσισε να λύσει αυτά τα ζητήματα δημιουργώντας μια ισχυρή παραγωγή UAV», είπε ο Γκαβρίλιουκ, εξηγώντας πως γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστούν περισσότερα drones-καμικάζι.

Στη διάρκεια του πολέμου, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επενδύσει πολλά σε drones που πετούν κατευθείαν μέχρι τον στόχο τους και ανατινάζονται στη συνέχεια.

Η Ουκρανία θα κατασκευάσει επίσης περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού, ανέφερε ο Γκαβρίλιουκ, προσθέτοντας ότι η παραγωγή θα αφορά τόσο τα δικά της όπλα, από την σοβιετική εποχή, όσο και τον εξοπλισμό που δωρήθηκε από τις δυτικές χώρες.

Οι ελλείψεις είναι αισθητές «σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόλεμος δεν εξαφάνισε τις προμήθειες μόνο της Ουκρανίας, αλλά και των συμμάχων της. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι τα αποθέματα εξαντλούνται, αλλά η Ουκρανία εξαρτάται πλέον από τους δυτικούς υποστηρικτές της για μεγάλο μέρος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί καθημερινά στις μάχες της.

Ως αποτέλεσμα η Ουκρανία κάνει οικονομία στη χρήση των διαθέσιμων προμηθειών, γεγονός που περιορίζει τις δυνάμεις της στο πεδίο. Αυτή η έλλειψη σε οβίδες και πυρομαχικά είναι εμφανής στην Αβντιβκά, όπου σημειώνονται από τις πιο σφοδρές και αιματηρές μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, o Ουκρανός ταξίαρχος Ολεκσάντρ Ταρνάφσκι είπε ότι η Ουκρανία «αναδιανέμει» ό,τι έχει και περιορίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις λόγω των ελλείψεων. Οι ελλείψεις γίνονται αισθητές «σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή», τόνισε.

Η Ουκρανία εκτοξεύει επίσης χιλιάδες βλήματα πυροβολικού λιγότερα την ημέρα από όση ποσότητα θα ήθελε, λόγω των περιορισμένων προμηθειών.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπάρχει η ανησυχία ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο.

«Τα μίζερα Χριστούγεννα του Ζελένσκι»: Τα προβλήματα που απασχολούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Η Ουκρανία έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια κατασκευή όπλων της, ελπίζοντας να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες της Δύσης. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την κατασκευή οβίδων, καθώς και την αύξηση της παραγωγής πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικών.

Η Ρωσία κάνει επίσης το ίδιο, τουλάχιστον εν μέρει επειδή οι διεθνείς κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν την ικανότητά της να αποκτά όπλα και εξαρτήματα από άλλες χώρες. Η Μόσχα έχει επίσης αυξήσει την εγχώρια παραγωγή drones.