Skip to main content

Η Ρωσία αλλάζει τα σχέδιά της στην Ουκρανία- Ποια νέα εδάφη θέλει να «φάει»

REUTERS/Thomas Peter

Τι αναφέρει δημοσίευμα της Bild- Οι περιοχές που θέλει να αρπάξει η Μόσχα

Η Ρωσία έχει νέα σχέδια στην Ουκρανία για την περιόδο μεταξύ 2024-2026, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει νέα ουκρανικά εδάφη, πέρα δηλαδή από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες (Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια) που έχει προσαρτήσει παράνομα και δεν ελέγχει πλήρως.

Σύμφωνα με την Bild:

  • Μέχρι το τέλος του 2024, η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει το σύνολο των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αλλά και την περιφέρεια του Χαρκόβου μέχρι τον ποταμό Όσκιλ (Oskil).
  • Μέσα στους επόμενους 36 μήνες, σκοπεύει να καταλάβει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται ανατολικά του Δνείπερου ποταμού. Φέρεται να σχεδιάζει να διατηρήσει την τρέχουσα γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια της Χερσώνας κατά μήκος του ποταμού και βασικός της στόχος τίθεται να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις που επιχειρούν στη νότια Ουκρανία να προελαύνουν προς την κατεχόμενη Κριμαία.
  • Η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει μεγάλα τμήματα των περιφερειών Ζαπορίζια, Ντνιπροπετρόβσκ και Χάρκοβο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαρκόβου, εάν είναι δυνατόν, το 2025 και το 2026.

Όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, η ανανέωση των πολεμικών σχεδίων της Μόσχας βασίζεται στις εκτιμήσεις για την κινητοποίηση της ρωσικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης, τις περίπου 100.000 ετήσιες απώλειες στρατιωτικών στις επιχειρήσεις και το όφελος που μπορεί να προκύψει από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες την ώρα που μειώνουν ή σταματούν την στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο.

Επικαλούμενη πηγή με γνώση των ευρημάτων των μυστικών υπηρεσιών, η Bild αναφέρει επίσης ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί «υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις», ενώ θα συνεχίσει να διεξάγει τις επιθέσεις της, υιοθετώντας την ίδια συμπεριφορά με την οποία η Ρωσία διαπραγματεύτηκε τη δεύτερη συμφωνία του Μινσκ το 2015 την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνέχιζε να καταλαμβάνει επιπλέον ουκρανικούς οικισμούς.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα μοιάζει η Ευρώπη αν νικήσει η Ρωσία (χάρτες)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bild ήταν ανάμεσα στα ειδησεογραφικά μέσα που έκαναν λόγο για ρωσική σχέδια πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε υποστήριζε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία από το νότο, από την Κριμαία, από ρωσικά ελεγχόμενα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία και από το βορρά στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, αν και η ρωσική εισβολή όπως εκτελέστηκε δεν ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τις αναφορές της Bild.

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της Bild, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σημείωσε ότι αυτά τα σχέδια με ορίζοντας επιχειρήσεις μέχρι το 2026 «συμβαδίζουν» με την προσπάθεια της Ρωσία για παρατεταμένη σύγκρουση με την Ουκρανία, ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές της.

«Τα μίζερα Χριστούγεννα του Ζελένσκι»: Τα προβλήματα που απασχολούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Οι αναλυτές του αμερικανού think tank θεωρούν ότι όσα αναφέρει η Bild είναι συμβατά με τις ενδείξεις που έχει, σημειώνοντας ότι:

  • Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση επιδιώκει μακροπρόθεσμες προσπάθειες αναδιάρθρωσης και επέκτασης για να σχηματίσει στρατηγικά αποθέματα και η Ρωσία κινητοποιεί σταδιακά την αμυντική βιομηχανική βάση της για να διατηρήσει έναν μακροχρόνιο πόλεμο.
  • Τα αναφερόμενα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβει εδάφη πέρα ​​από τα τέσσερα προσαρτημένα εδάφη θεωρούνται επίσης εύλογα, λαμβάνοντας υπόψη ότι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επανήλθαν στην επεκτατική ρητορική και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις για να επεκτείνουν τις θέσεις τους στην περιφέρεια Χάρκοβο.
  • Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να καταλάβει και να προσαρτήσει επιπλέον ουκρανικό έδαφος πέρα ​​από τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου και τα τέσσερα προσαρτημένα εδάφη.
  • Η ξαφνική κατάρρευση της δυτικής βοήθειας θα οδηγούσε πιθανότατα αργά ή γρήγορα σε κατάρρευση της ικανότητας της Ουκρανίας να συγκρατήσει τον ρωσικό στρατό και οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν τελικά να προωθηθούν μέχρι τα δυτικά ουκρανικά σύνορα.

Πάντως, ο αντιστράτηγος της ουκρανικής υπηρεσίας Πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ εκτιμάει ότι η Ρωσία δεν έχει επί του παρόντος καμία πρόθεση να αλλάξει τα σχέδιά της για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2025. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα νέο σχέδιο στην περίπτωση που δεν αλλάξει τίποτα στην πρώτη γραμμή μέχρι το τέλος του 2024.