Skip to main content

Παραγουάη: 10 νεκροί και 60 τραυματίες σε επιχείρηση μεταγωγής βαρόνου ναρκωτικών

Φωτ. REUTERS/ Cesar Olmedo

Ο Χαβιέρ Ροτέλα είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της «Clan Rotela», συμμορίας που επιδίδεται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών

Εννέα κρατούμενοι και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους από ανταλλαγή πυρών σε φυλακή της Ασουνσιόν κατά τη διάρκεια επιχείρησης μεταγωγής του αρχηγού συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών, ανακοίνωσαν οι αρχές της Παραγουάης.

Ακόμη τουλάχιστον 36 αστυνομικοί και 24 κρατούμενοι τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά την επιχείρηση μεταγωγής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.200 αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Ο βαρόνος των ναρκωτικών Χαβιέρ Ροτέλα, ο οποίος οδηγήθηκε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα σε προάστιο της Ασουνσιόν, βρισκόταν σε τομέα της φυλακής γνωστό με το όνομα «η ζούγκλα», που είχε μετατραπεί σε άβατο για τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

«Ο Ροτέλα ζούσε με την έγκυο σύζυγό του. Διέθετε όλες τις ανέσεις και λειτουργούσε μικρό σούπερ μάρκετ με κάθε λογής εμπορεύματα. Προτού συλληφθεί, τρεις αστυνομικοί σώθηκαν χάρη στα αλεξίσφαιρα γιλέκα», τόνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης, Νίμιο Καρντόσο.

Ο αστυνομικός που απεβίωσε χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι. Άλλος αστυνομικός νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας με τραύμα στον κεφάλι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, αυτόματα όπλα και τρία σκυλιά πίτμπουλ.

Ο Χαβιέρ Ροτέλα είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της «Clan Rotela», συμμορίας που επιδίδεται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών στην Ασουνσιόν και έχει, σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Χουάν Μαρτένς, περίπου 7.000 μέλη σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Ο Παραγουανός πρόεδρος Σαντιάγο Πένια ανέφερε ότι οι αρχές διεξήγαγαν μια ιστορική επιχείρηση, με σκοπό να οικοδομήσουν μια πιο ασφαλή χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP