Skip to main content

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι δεσμεύονται να συνεχίσουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ

REUTERS/Khaled Abdullah

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε εχθρική κίνηση κατά της Υεμένης θα έχει τρομερές συνέπειες

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δεσμεύονται συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τους.

«Οι Χούθι δεν θα εγκαταλείψουν την παλαιστινιακή υπόθεση, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε απειλές των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή της Δύσης», δήλωσε τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, το μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι, Αλί αλ-Καχούμ, σύμφωνα με το Reuters.

Προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε εχθρική κίνηση κατά της Υεμένης θα έχει τρομερές συνέπειες.

«Η Υεμένη ενδιαφέρεται για την προστασία της διεθνούς θαλάσσιας ναυσιπλοΐας σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και κανόνες», υποστήριξε.

Η δήλωση έρχεται καθώς οι επανειλημμένες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που προγματοποιεί η ομάδα, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, προκαλούν προβλήματα στη διεθνή ναυτιλία.

Χθες μάλιστα ο ναυτιλιακός όμιλος A.P. Moller-Maersk ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας όλες τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Μέχρι τουλάχιστιν την Δευτέρα ανέστειλε τις τις διελεύσεις όλων των πλοίων της και η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hapag-Lloyd.

Υεμένη: Οι «παρτιζάνοι του Θεού» που «ονειρεύονται ότι οι Αμερικανοί τους επιτίθενται»- Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης. Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ και πλοίων – που οι Χούθι θεωρούν ότι συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα – στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει στ’ ανοικτά των ακτών της Υεμένης και έχει σχέση με το Ισραήλ, ως αντίποινα για τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας. Το Σάββατο διεμήνυσαν πως στο εξής θα αναλαμβάνουν δράση εναντίον όλων των πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, ανεξαρτήτως του σε ποιον ανήκουν, και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μη συναλλάσσονται με το εβραϊκό κράτος.

«Η επιχείρησή μας είναι συγκεκριμένη κατά της σιωνιστικής εχθρικής οντότητας και εναντίον πλοίων που κατευθύνονται προς τα λιμάνια του Ισραήλ και δεν στοχεύουμε κανένα πλοίο εκτός αυτού του πλαισίου», δήλωσε από την πλευρά του στο Newsweek ο αναπληρωτής γραμματέας πληροφοριών των Χούθι, Νασερντίν Αμέρ. «Ο στόχος των επιχειρήσεων είναι ξεκάθαρος, που είναι να φέρουν βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα».

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις των Maersk και Hapag Lloyd να σταματήσουν όλες τις ναυτιλιακές μεταφορές στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Αμέρ έριξε την ευθύνη στη ρητορική που προέρχεται από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οποιοσδήποτε φόβος εκτός αυτού του πλαισίου μπορεί να είναι αποτέλεσμα ισραηλινών και αμερικανικών απειλών, που σκοπεύουν να σχηματίσουν συμμαχία στην Ερυθρά Θάλασσα και να τη μετατρέψουν σε εμπόλεμη ζώνη», είπε ο Άμερ. «Αυτές οι δηλώσεις μπορεί να τρόμαξαν αυτές τις εταιρείες, κάτι που τις ώθησε να λάβουν μια τέτοια απόφαση».