Skip to main content

Γάζα – Νετανιάχου: «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει»

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε διαμηνύσει ότι πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα θα συνεχιστεί «με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη»

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει μέχρι τη νίκη στον πόλεμο της Γάζας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με φόντο τις πιέσεις που δέχεται η χώρα του από συμμάχους της.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ελί Κοέν, είχε διαμηνύσει από την πλευρά του ότι πόλεμος κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί «με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη».

«Μία κατάπαυση του πυρός στο παρόν στάδιο είναι δώρο για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και θα της επιτρέψει να επιστρέψει και να απειλήσει τους κατοίκους του Ισραήλ» επεσήμανε σε δηλώσεις του.

Κάλεσε, επιπλέον, τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει «αποτελεσματικά και επιθετικά» για να προστατεύσει τους διαύλους της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Ισραήλ: Ο πόλεμος στη Γάζα κατά της Χαμάς θα συνεχιστεί με ή χωρίς διεθνή στήριξη

Εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για κατάπαυση του πυρός, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το βράδυ της Τρίτης ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα, ζητώντας άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρώτη προειδοποίηση ΗΠΑ και Ευρώπης στο Ισραήλ

Με την κοινή γνώμη να αντιδρά στις τεράστιες απώλειες και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, αλλά και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιμένει να λέει «όχι» στη λύση της Παλαιστινιακής Αρχής στη μεταπολεμική Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται για πρώτη φορά να αλλάζει στάση, ασκώντας δημόσια κριτική. Ο Μπάιντεν και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση για τη Γάζα, ενώ τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Την Τρίτη όμως ήρθε η πρώτη σοβαρή ένδειξη πως κάτι αλλάζει, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ». Ο Μπάιντεν προειδοποίησε μάλιστα ότι το Ισραήλ χάνει τη διεθνή υποστήριξη και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει την πολιτική του.

Διαβάστε επίσης:

«Θα χάσετε τη στήριξη του κόσμου»: Η πρώτη προειδοποίηση ΗΠΑ και Ευρώπης στο Ισραήλ

Γάζα: Ισραηλινοί διοικητές μεταξύ των 9 νεκρών σε ενέδρα της Χαμάς