Skip to main content

Μπορούσε να γίνει Πάπας – Μάλλον θα καταλήξει στη φυλακή

Ο 75χρονος Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου προοριζόταν για το ανώτατο αξίωμα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία - Το σκάνδαλο που ίσως τον οδηγήσει στη φυλακή

Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου ήταν πρόσωπο με επιρροή στις τάξεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Πολλοί θεωρούσαν ότι θα είναι ο επόμενος Πάπας. Όλα αυτά έως το 2020.  Τότε σε μία επίσκεψή του στην κατοικία του Πάπα Φραγκίσκου ο ίδιος πίστευε ότι θα συζητήσει αναβάθμιση των καθηκόντων του. Είκοσι λεπτά αργότερα έβγαινε με ένα πολύ διαφορετικό καθεστώς – αυτό του κατηγορούμενου εγκληματία.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal οι δικαστές του Βατικανού υποστήριξαν ότι ο Μπέτσιου είχε υπεξαιρέσει περισσότερα από 100.000 δολάρια μέσω μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που διευθύνεται από τον αδελφό του. Ο Φραγκίσκος του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του στο Βατικανό.

Από το καλοκαίρι του 2021, ο 75χρονος δικάζεται για υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας και παραποίηση κατάθεσης μαρτύρων. Είναι ο πρώτος καρδινάλιος που δικάζεται στο ποινικό δικαστήριο του Βατικανού και οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης άνω των 7 ετών. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ακόμη 9 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων του Βατικανού και ξένων, αντιμετωπίζουν κατηγορίες στη δίκη, η οποία επικεντρώνεται στις ζημίες από μια αποτυχημένη επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο. Οι κατηγορίες αφορούν επίσης την υποτιθέμενη κλοπή χρημάτων με σκοπό την απελευθέρωση μιας μοναχής που απήχθη, αλλά φέρεται ότι δαπανήθηκαν για διακοπές σε θέρετρα και είδη πολυτελείας των οίκων Prada και Louis Vuitton. Οι ετυμηγορίες αναμένονται αυτή την εβδομάδα για την υπόθεση, η οποία έχει φέρει στο φως τις βεντέτες στο Βατικανό, καθώς και μία μυστικά ηχογραφημένη συνομιλία του Μπέτσιου με τον Πάπα.

Ο Φραγκίσκος εξελέγη με εντολή να μεταρρυθμίσει τη διαχείριση του Βατικανού και να βελτιώσει τα συχνά ακατάστατα οικονομικά του, μετά από χρόνια σκανδάλων. Ωστόσο, η πρόοδος στον εκσυγχρονισμό της διακυβέρνησης υπήρξε αποσπασματική. Το Βατικανό δεν απάντησε σε αίτημα της WSJ για σχολιασμό.

Η υπόθεση, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, αναδεικνύει το πόσο δύσκολο είναι να οικοδομηθεί μια σύγχρονη κρατική διοίκηση υπό έναν απόλυτο μονάρχη. Οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες, που μερικές φορές καταλήγουν σε σκάνδαλα, μπορούν να δημιουργήσουν ή να καταστρέψουν μία σταδιοδρομία στα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Φραγκίσκος άλλαξε τους νόμους του Βατικανού αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της έρευνας με τρόπους που οι δικηγόροι των κατηγορουμένων είπαν ότι ευνοούσαν τη δίωξη και παραβίασαν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Η πορεία του Μπέτσιου

Ο Μπέτσιου είχε απολαύσει μια θεαματική άνοδο κάτω από τρεις Πάπες. Γεννημένος το 1948 στο νησί της Σαρδηνίας, μεγάλωσε στην πόλη Πατάντα. Ως νέος ιερέας, εισήλθε στην Ποντιφική Εκκλησιαστική Ακαδημία στη Ρώμη, ένα χώρο εκπαίδευσης για το παγκόσμιο δίκτυο διπλωματών του Βατικανού.

Ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’ τον ονόμασε Νούντσιο (διαπιστευμένο του) στην Αγκόλα και τον έχρισε αρχιεπίσκοπο. Ο Πάπας Βενέδικτος XVI τον επέλεξε ως Νούντσιο στην Κούβα για να τον επαναφέρει στη Ρώμη το 2011 για να υπηρετήσει ως Αναπληρωτής Γενικών Υποθέσεων, ουσιαστικά ως επικεφαλής του επιτελείου του Πάπα.

Ενώ βρισκόταν στη Γραμματεία του Κράτους, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Βατικανού, ο Μπέτσιου ήταν ευγενικός αλλά συγκρατημένος, δεν μιλούσε σε τρίτους, σύμφωνα με άτομα που συνεργάστηκαν μαζί του. Το 2018, ο Φραγκίσκος ανέβασε τον Μπέτσιου στον βαθμό του καρδινάλιου και τον έκανε επικεφαλής του γραφείου του Βατικανού που επιβλέπει τις αγιοποιήσεις.

«Μέχρι τις 6:02 μ.μ. της Πέμπτης ένιωθα φίλος του πάπα, πιστός εκτελεστής της διαθήκης του», είπε ο Μπέτσιου την επομένη από την ημέρα, που του ζητήθηκε να παραιτηθεί. «Και ξαφνικά ο Πάπας είπε ότι δεν μου έχει εμπιστοσύνη».

Αυτή η περιγραφή της υπόθεσης βασίζεται σε δικαστικά έγγραφα, μαρτυρίες και συνεντεύξεις με άτομα που γνωρίζουν τα γεγονότα, όπως επισημαίνει η WSJ.

Ο Βενέδικτος συγκλόνισε την εκκλησία με την παραίτησή του το 2013, μια βασιλεία που σημαδεύτηκε τον τελευταίο χρόνο από τη διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν την ανικανότητα και τη διαφθορά στο Βατικανό, ειδικά στα οικονομικά του.

Η επένδυση των 200 εκατ. δολαρίων και το ακίνητο στο Λονδίνο

Το Κολέγιο των Καρδιναλίων, αναζητώντας έναν διάδοχο που θα πραγματοποιούσε εκτεταμένες αναθεωρήσεις, εξέλεξε τον Αργεντινό καρδινάλιο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, τον πρώτο πάπα εκτός Ευρώπης από τον όγδοο αιώνα. Εκείνη την εποχή, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Αγίας Έδρας κατανεμήθηκαν σε πολλά ιδρύματα χωρίς κεντρική διαχείριση ή ακόμη και κοινά λογιστικά πρότυπα.

Η Γραμματεία του Κράτους διαχειρίστηκε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης που αργότερα βύθισε τον Μπέτσιου και άλλους αξιωματούχους του Βατικανού σε σκάνδαλο.

Το Βατικανό επένδυσε 200 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο που διαχειρίζεται ο Ραφαέλε Μιντσιόνε, Ιταλός χρηματιστής με έδρα το Λονδίνο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν ένα μερίδιο 45% σε ένα εμπορικό κτίριο στην πολυτελή συνοικία Τσέλσι του Λονδίνου. Ο Μιντσιόνε έλεγχε το άλλο 55%.

Εκείνη την εποχή, ο Φραγκίσκος όρισε τον Αυστραλό καρδινάλιο Τζορτζ Πελ επικεφαλής οικονομικών του και του έδωσε σαρωτικές εξουσίες. Ο Πελ παρουσίασε νέες οικονομικές κατευθυντήριες γραμμές για το Βατικανό. Όμως συγκρούστηκε με τη γραμματεία, η οποία αντιτάχθηκε στα σχέδιά του για οικονομικό έλεγχο από εξωτερική λογιστική εταιρεία.

Ο Πελ θεωρούσε τον Μπέτσιου ως τον κύριο αντίπαλό του στη γραμματεία. Άλλοι αξιωματούχοι του Βατικανού άσκησαν επίσης πιέσεις στον πάπα κατά των αλλαγών του Πελ. Ο πάπας περιόρισε τις εξουσίες του Πελ και ο εξωτερικός έλεγχος ακυρώθηκε, σε μία ένδειξη του πόσο γρήγορα μπορούσαν να χάσουν την εύνοικα του Πάπα οι καρδινάλιοι. Ο Πελ επέστρεψε στην Αυστραλία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αθωώθηκε με έφεση και πέθανε φέτος.

Το γραφείο αντάλλαξε μέσω μεσαζόντων το μερίδιό του στο επενδυτικό ταμείο του Μιντσιόνε συν 40 εκατομμύρια λίρες, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή, για την πλήρη ιδιοκτησία του κτιρίου στην Τσέλσι.

Το κτίριο έφερε υποθήκη 128 εκατομμυρίων λιρών. Για να το αναχρηματοδοτήσει με χαμηλότερο επιτόκιο, η γραμματεία αναζήτησε δάνειο από την Τράπεζα του Βατικανού. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι προβληματίστηκαν από αυτό που έβλεπαν ως έλλειψη τεκμηρίωσης για την επένδυση και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας μετέφερε τις ανησυχίες του στον Πάπα.

Η κίνηση αυτή άνοιξε μια έρευνα και μια επιδρομή της αστυνομίας του Βατικανού στη γραμματεία. Οι εισαγγελείς του Βατικανού απήγγειλαν κατηγορίες σε πέντε αξιωματούχους του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένου του Μπέτσιου για διάφορα εγκλήματα, όπως απάτη, υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας, ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμό.

Το Βατικανό πούλησε το κτίριο της Τσέλσι για περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αφού έβαλε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια στην επένδυση.

Ο Μιντσιόνε κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.