Skip to main content

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος οντοτήτων που συνδέονται με τους αντάρτες Χούθι

Houthi Media Center/Handout via REUTERS

«Παρείχαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στους Χούθι»

Κυρώσεις σε βάρος δεκατριών ατόμων και οντοτήτων που συνδέονται με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα μέρη στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις είναι «παρείχαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα, που παράγονται από την πώληση  και την αποστολή ιρανικών εμπορευμάτων, με την υποστήριξη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στους Χούθι στην Υεμένη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανάρτησή του στο X, στην οποία ανακοίνωσε τις κυρώσεις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανέφερε: «Η υποστήριξη του Ιράν στους Χούθι είχε ως αποτέλεσμα επιθέσεις που απειλούν τις αστικές υποδομές, την εμπορική ναυτιλία και τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι αντάρτες Χούθι άρχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που πιστεύουν ότι συνδέονται με το Ισραήλ. Έχουν επίσης πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις, με εκτόξευση πυραύλων και drones, να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Οι αντάρτες Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Υεμένης τις οποίες έχουν καταλάβει στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, που διαρκεί μια δεκαετία, εναντίον του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Συνδέονται με το Ιράν και ανήκουν στον «άξονα της αντίστασης», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν ευρύ, άτυπο συνασπισμό ομάδων ευθυγραμμισμένων με το Ιράν που αντιτίθενται στο Ισραήλ και την παρουσία του στρατού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Περιλαμβάνει ως επί το πλείστον σιιτικούς μουσουλμανικούς σχηματισμούς, αν και ορισμένες σουνιτικές μουσουλμανικές φατρίες Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έχουν επίσης σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς μαζί του.

Θεωρείται ότι εμπλέκονται στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής αφενός για να ευχαριστοήσουν το Ιράν, που είναι βασικός τους προστάτης και χρηματοδότης, αλλά και επειδή το θέλουν, «για να δείξουν την καλή τους πίστη ως μέρος του ευρύτερου αντι-ισραηλινού άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν».