Skip to main content

Βρετανία: Αρχίζει η πολυαναμενόμενη κατάθεση Τζόνσον για τον χειρισμό της πανδημίας

REUTERS/Maja Smiejkowska


Εξετάζεται αν καθυστέρησε να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έφτασε για διήμερη κατάθεση στην έρευνα για τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με το BBC, αναμένεται ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει συγγνώμη και θα παραδεχτεί τα λάθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Στα σημεία – κλειδιά της κατάθεσης Τζόνσον αναμένεται να είναι κατ’ αρχάς το καθολικό lockdown της χώρας στις 23 Μαρτίου 2020.

Άλλοι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, είπαν ότι, εκ των υστέρων, μια απόφαση να εφαρμοστεί νωρίτερα το lockdown θα μπορούσε να είχε σώσει πολλές ζωές.

Έπειτα, υπάρχει η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν τα κρούσματα Covid άρχισαν να αυξάνονται ξανά. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ζητούσαν αυστηρότερους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός lockdown.

Η κυβέρνηση δεν το έκανε – αν και ορισμένοι άλλοι περιορισμοί έγιναν αυστηρότεροι και εισήχθη το τρίτο σύστημα περιφερειακών ελέγχων.

Ένα δεύτερο lockdown σε όλη την Αγγλία επιβλήθηκε ούτως ή άλλως στις 5 Νοεμβρίου.

Εκείνη την εποχή όμως, ο Τζόνσον και η κυβέρνηση προσπαθούσαν να εξισορροπήσουν τις επιπτώσεις του Covid-19 με τη ζημιά που προκλήθηκε από το lockdown στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Αλλά αναμένεται επίσης να υποστηρίξει ότι έλαβε κρίσιμες αποφάσεις σωστά, σώζοντας χιλιάδες ζωές. Ο Τζόνσον έχει επικριθεί από προηγούμενους μάρτυρες που κατέθεσαν, συμπεριλαμβανομένου με έναν μάλιστα να αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός «ξεγελάστηκε» από τα επιστημονικά δεδομένα.

Κανείς δεν θα κριθεί αθώος ή ένοχος κατά τη διάρκεια της έρευνας, σκοπός της είναι τι διδάγματα θεωρητικά άντλησε η χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από BBC