Skip to main content

ΕΕ: Άρον άρον επιστρέφει από το Πεκίνο ο Σαρλ Μισέλ λόγω Όρμπαν

Ο Ούγγρος ηγέτης αντιτίθεται στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συντομεύει το ταξίδι του στο Πεκίνο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο τέλος του έτους, για -τι άλλο- την Ουκρανία.

Ο Μισέλ, ο οποίος ταξιδεύει στην Κίνα για την πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας από το 2019, «θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τους ηγέτες», είπε ο αξιωματούχος στο Politico.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε επιστολή του προέτρεψε τον Σαρλ Μισέλ να αφαιρέσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία από την ατζέντα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Σας προτρέπω με σεβασμό να μην καλέσετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει για αυτά τα θέματα τον Δεκέμβριο, καθώς η προφανής έλλειψη συναίνεσης θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αποτυχία», έγραψε ο Όρμπαν.

Ο Ούγγρος ηγέτης αντιτάχθηκε κατηγορηματικά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την έναρξη αυτών τον Νοέμβριο, και απείλησε να ασκήσει βέτο σε προγραμματισμένη βοήθεια 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

ΕΕ: «Μπουρλότο» Όρμπαν στις συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας

Ο Μισέλ θα επιστρέψει τώρα νωρίτερα από την κινεζική πρωτεύουσα μετά από μόλις μια συναντήσεων την Πέμπτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης τον Όρμπαν να τον συναντήσει στο Παρίσι στο τέλος αυτής της εβδομάδας για να επιδιώξουν την επίτευξη συμβιβασμού.

Ο ίδιος ο Μισέλ συνάντησε τον Όρμπαν στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Στη συνέχεια, ο Μισέλ τόνισε τη σημασία της «ενότητας της ΕΕ», η οποία είπε ότι «απαιτεί συνεχή προσπάθεια και είναι η κύρια δύναμή μας».

Με πληροφορίες από Politico