Skip to main content

ΕΕ: «Μπουρλότο» Όρμπαν στις συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας

REUTERS/Yves Herman

«Δεν έχουν θέση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν φαίνεται έτοιμος αν όχι να εκτροχιάσει, σίγουρα να μην διευκολύνει, μια απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία πρόκειται να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα αυτόν τον Δεκέμβριο.

«Είναι σαφές ότι η πρόταση της Komisi;on για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι αβάσιμη και ανεπαρκώς προετοιμασμένη», έγραψε ο Όρμπαν στο X, πρώην Twitter.

«Δεν υπάρχει θέση για αυτό στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου!» πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Κομισιόν: Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία – Καθεστώς υποψήφιας χώρας για τη Γεωργία

Ο Όρμπαν αντιτάχθηκε κατηγορηματικά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών τον Νοέμβριο.

Η Επιτροπή εκτίμησε ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να αντιστέκεται στην κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο σε διάφορους τομείς και ιδίως στη διαφθορά ώστε να δικαιολογείται η έναρξη διαπραγματεύσεων.

Το επόμενο βήμα είναι οι ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν ένα σχέδιο για την έναρξη των συνομιλιών από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου – εκτός αν ο Όρμπαν περάσει το δικό του.

Σε επιστολή που απέστειλε τον Νοέμβριο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Όρμπαν απαίτησε την αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ για την Ουκρανία και απείλησε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της Ουγγαρίας για να εμποδίσει την εκταμίευση της προγραμματισμένης βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, διαταράσσοντας τη σταθερή υποστήριξη του μπλοκ προς το Κίεβο.

Η κίνηση αυτή οδήγησε τον Μισέλ να πραγματοποιήσει επίσκεψη της τελευταίας στιγμής στη Βουδαπέστη σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις με τον Ούγγρο ηγέτη και να διασώσει τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η αντίθεση του Όρμπαν έρχεται την ώρα που η Βουδαπέστη είναι μπλεγμένη σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τις Βρυξέλλες, οι οποίες παρακρατούν 13 δισ.. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ λόγω ανησυχιών ότι στην Ουγγαρία παραβιάζεται το κράτος δικαίου.

Στη δήλωσή του στον Χ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ «δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα πολλών κρατών, σίγουρα όχι με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας» και κάλεσε την Επιτροπή να «πάρει το σχέδιό της πίσω, να το προετοιμάσει σωστά και να επανέλθει όταν επιτευχθεί συμφωνία».

Με πληροφορίες από Politico