Skip to main content

Γάζα: Ελεύθερη αφέθηκε η δεύτερη ομάδα ομήρων της Χαμάς

Φωτ. REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι όμηροι πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της διέλευσης της Ράφα

Στην Αίγυπτο πέρασε από τη Γάζα αργά το βράδυ του Σαββάτου, μέσω της διέλευσης της Ράφα, η δεύτερη ομάδα ομήρων της Χαμάς, αφού ξεπεράστηκε η εμπλοκή που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα.

Η Χαμάς παρέδωσε τους ομήρους -13 Ισραηλινούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, και 4 Ταϊλανδούς- στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος τους μετέφερε στο πέρασμα της Ράφα, προκειμένου να οδηγηθούν αρχικά στην Αίγυπτο και εν συνεχεία στο Ισραήλ, όπως έγινε και με την πρώτη ομάδα ομήρων που απελευθερώθηκε την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι αρχικά γινόταν λόγος για απελευθέρωση 20 ομήρων (13 Ισραηλινών και 7 αλλοδαπών).

Από την πλευρά του Ισραήλ, όπως προβλέπει η συμφωνία, ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η αποφυλάκιση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ, με τη Χαμάς να ανακοινώνει το απόγευμα πως αποφάσισε να καθυστερήσει τη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης ομήρων, έως ότου το Ισραήλ δεσμευτεί πως θα επιτρέψει σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας.

Διπλωματικός πυρετός

Τα ζητήματα που ανέκυψαν επιλύθηκαν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ. Το βράδυ, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά.

Γάζα: Άρση στο αδιέξοδο – Προχωρά η απελευθέρωση ομήρων

Η δεύτερη ομάδα ομήρων αναμενόταν αρχικά να παραδοθεί το απόγευμα στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή του Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσουν στην Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα και ακολούθως στο Ισραήλ.

Την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 24 όμηροι – μεταξύ των οποίων 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας υπήκοος Φιλιππίνων. Σε αντάλλαγμα, 39 Παλαιστίνιοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές.