Skip to main content

Γάζα: Άρση στο αδιέξοδο – Προχωρά η απελευθέρωση ομήρων

REUTERS/Ammar Awad

Απόψε αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί - Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Επιλύθηκαν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ τα ζητήματα που οδήγησαν νωρίτερα σε εμπλοκή της διαδικασίας απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Όπως ανέφερε, απόψε αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί. Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ ανέφερε ότι η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων είναι σε εξέλιξη.

Το βράδυ, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση

Νωρίτερα, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει τη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης ομήρων, έως ότου το Ισραήλ δεσμευτεί πως θα επιτρέψει σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας, ανέφεραν ισραηλινές πηγές στο BBC.

Τι υποστήριξε η Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι η καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων οφείλεται στο ότι το Ισραήλ επέτρεψε σε λιγότερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσουν στη βόρεια Γάζα, σε σύγκριση με όσα προέβλεπε η συμφωνία.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σηκώνοντας drones πάνω από τη νότια Γάζα, ενώ το κατηγόρησε ότι έκανε σημαντικές αλλαγές στον συμφωνημένο κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν. Υποστήριξε επίσης ότι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στο Μπέιτ Χανούν της Γάζας.

Η θέση του Ισραήλ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας, τους οποίους επικαλείται η Haaretz, ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ο στρατός του Ισραήλ αναμένει οδηγίες από την κυβέρνηση και τόνισαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ «ντροπιάζει τον εαυτό ενώπιον της διεθνούς κοινότητας».

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι, αν μέχρι τα μεσάνυχτα δεν αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη ομάδα ομήρων, η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα θα συνεχιστεί.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης «ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι όμηροι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό.

Η δεύτερη ομάδα ομήρων αναμενόταν να παραδοθεί το απόγευμα στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή του Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσουν στην Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα και ακολούθως στο Ισραήλ. Βάσει του σχεδιασμού, θα ακολουθούσε η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από φυλακές του Ισραήλ.

Χθες, Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 24 όμηροι – μεταξύ των οποίων 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας υπήκοος Φιλιππίνων. Σε αντάλλαγμα, 39 Παλαιστίνιοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές.

Δυτική Όχθη: Νεκροί και τραυματίες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τους Παλαιστινίους

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ακόμη επτά τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν νωρίς το απόγευμα «από διάφορες κατευθύνσεις, πυροβολώντας και περικυκλώνοντας κυβερνητικά νοσοκομεία και την έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου».