Skip to main content

Δουβλίνο: «Ντροπιαστικά τα επεισόδια, δεν αντιπροσωπεύουν την Ιρλανδία», λέει ο πρωθυπουργός

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Οι ταραξίες δεν κινήθηκαν από πατριωτισμό, αλλά από το μίσος»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Λίο Βαράντκαρ, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, στον απόηχο των πολύ σοβαρών επεισοδίων στο Δουβλίνο αφότου ένας άνδρας μαχαίρωσε 4 παιδάκια και μια κοπέλα 30 ετών έξω από νηπιαγωγείο.

Ο ίδιος ο δράστης συνελήφθη.

Ο Βαράντκαρ χαρακτήρισε το περιστατικό ως επίθεση  σε αθώα παιδιά, ενώ το πογκρόμ ήταν μια επίθεση στο κράτος δικαίου – και τα δύο, λέει, ήταν ντροπή για την Ιρλανδία.

Είπε ότι οι ταραχές προήλθαν από μίσος και όχι από πατριωτισμό και ότι οι ταραξίες «ντρόπιασαν το Δουβλίνο, την Ιρλανδία και τις οικογένειές τους».

Ο Βαράντκαρ δεσμεύτηκε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα του νόμου και του κράτους για να τιμωρήσει τους εμπλεκόμενους

Επανέλαβε την υποστήριξή του τόσο στον αρχηγό της αστυνομίας Ντρου Χάρις όσο και στην υπουργό Δικαιοσύνης Χέλεν Μακέντι και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει 100% τους gardaí, την αστυνομία δηλαδή.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω βίας, αλλά ότι η αστυνομία είναι προετοιμασμένη. Θέλησε ταυτόχρονα να καθησυχάσει τους ξένους που ζουν στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η βία δεν αντιπροσωπεύει τον ιρλανδικό λαό.

Απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να κυκλοφορούν στο κέντρο του Δουβλίνου και να μην επιτρέψουν στους ταραξίες να νιώσουν ότι νίκησαν, λέγοντας ότι θα υπάρχει έντονη παρουσία της Γκάρντα τις επόμενες ημέρες και ότι η ιρλανδική πρωτεύουσα είναι ένα ασφαλές μέρος.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε ακόμη

Ιρλανδία: Επίθεση με μαχαίρι στο Δουβλίνο – Παιδιά μεταξύ των τραυματιών