Skip to main content

Ιρλανδία: Εκτός ελέγχου το Δουβλίνο- Βίαιες συγκρούσεις μετά την επίθεση με μαχαίρι

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε το βράδυ

Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο κέντρο του Δουβλίνου μετά από επίθεση με μαχαίρι και τον τραυματισμό τριών παιδιών, κοντά σε σχολείο.

«Μια ομάδα ανθρώπων, τραμπούκοι και εγκληματίες, χρησιμοποιούν αυτή την επίθεση για να προκαλέσουν όλεθρο», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Έλεν ΜακΈντι, κάνοντας έκκληση για ηρεμία. Από την πλευρά του, ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ντρου Χάρις έκανε λόγο για μια «τρελή ομάδα χούλιγκαν οδηγούμενη από την ακροδεξιά ιδεολογία».

Στο σημείο των ταραχών στάλθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανεστάλησαν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Οι αρχές κάλεσαν επίσης τους ασθενείς να αποφεύγουν να προσέλθουν σε μαιευτική κλινική που βρισκόταν στην περιοχή των ταραχών, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Στη διάρκεια των επεισοδίων το πλήθος πετούσε αντικείμενα και φωτοβολίδες εναντίον της αστυνομίας. Γρήγορα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Οχήματα, όπως ένα αστυνομικό αυτοκίνητο, λεωφορεία και τραμ πυρπολήθηκαν, καταστήματα υπέστησαν ζημιές και τουλάχιστον ένα πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης λεηλατήθηκε.

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε το βράδυ, χωρίς να υπάρξει κανένας σοβαρός τραυματισμός, παρά τις «επιθέσεις» εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι έγινε «σημαντικός» αριθμός συλλήψεων, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η επίθεση

Οι βίαιες συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά από επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σχολείο στη βόρεια πλευρά της πόλης.

Ένα 5χρονο κορίτσι έχει τραυματιστεί σοβαρά. Ένας άνδρας 45 με 50 ετών, ο οποίος επίσης φέρει σοβαρά τραύματα, έχει συλληφθεί και η αστυνομία επεσήμανε ότι δεν αναζητά άλλον ύποπτο, ενώ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την εθνικότητά του.

Μία γυναίκα γύρω στα 30 δέχεται φροντίδα για σοβαρά τραύματα, ενώ δύο άλλα παιδιά, ένα 5χρονο αγόρι και ένα 6χρονο κορίτσι, έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Το αγόρι έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο ύποπτος τραυματίστηκε επίσης και κρατείται από την αστυνομία σε νοσοκομείο του κέντρου της πόλης.

Οι ταραχές, που ξέσπασαν σε συνοικία όπου ζουν πολλοί μετανάστες, φάνηκε να πυροδοτήθηκαν από τις φήμες ότι ο δράστης ήταν αλλοδαπός, αν και δεν υπήρξαν άμεσα διαθέσιμες λεπτομέρειες για αυτόν.

Η καθαρή μετανάστευση στην Ιρλανδία, μια χώρα 5,3 εκατ. κατοίκων, έφτασε από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Απρίλιο του 2023 στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό της από τότε που διατηρούνται αρχεία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν καταφύγει στη χώρα περίπου 100.000 Ουκρανοί.