Skip to main content

Μονάδα Yahalom: Οι «νυφίτσες» του Ισραήλ κατέστρεψαν τούνελ της Χαμάς κάτω από το Αλ Σίφα (βίντεο)

REUTERS/Doaa Rouqa

Ποια είναι η μονάδα Yahalom

Λίγο πριν από την έναρξη της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τούνελ της Χαμάς που εντοπίστηκε κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η 36η Μεραρχία και στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας Yahalom κατέστρεψαν τη σήραγγα κάτω από το Αλ Σίφα, καθώς και άλλες υπόγειες εισόδους στην περιοχή.

Το Αλ Σίφα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού ο οποίος δηλώνει ότι αναζητεί εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ πιστεύει ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο διοίκησης από την τρομοκρατική οργάνωση.

Την Κυριακή στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων με θωρακισμένη πόρτα, κάτω από το νοσοκομείο, δίνοντας στην δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

Στην τελευταία του ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι μέχρι την έναρξη της εκεχειρίας στις 7:00 το πρωί, συνέχισε να πλήττει στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αναζήτησε υποδομές της τρομοκρατικής ομάδας και συγκρούστηκε με στελέχη της.

Την τελευταία ώρα, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι ολοκλήρωσε την «επιχειρησιακή του ανάπτυξη στις γραμμές εκεχειρίας».

Η μονάδα Yahalom

Ειδικεύεται στον «εντοπισμό και την καταστροφή» υπόγειων και κρυφών σηράγγων καθώς και στην εκτέλεση αποστολών δολιοφθοράς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Δεδομένου ότι κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας εκτείνεται ένα υπόγειου δίκτυο μήκους 300 χιλιομέτρων, το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς, η συνεισφορά τους στον πόλεμο έχει θεωρηθεί κρίσιμη καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι οι αιχμάλωτοι κρατούνται στις υπόγειες σήραγγες.

Ισραήλ: Ποιες είναι οι επίλεκτες μονάδες του στρατού

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε πρόσφατη επίσκεψή του στους μαχητές της μονάδας Yahalom, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «νυφίτσες», λέγοντάς τους: «Βασίζομαι σε εσάς. Ο λαός του Ισραήλ βασίζεται σε εσάς».