Skip to main content

Ισραήλ: Ποιες είναι οι επίλεκτες μονάδες του στρατού

Στρατιώτες του Ισραήλ διακρίνονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στόχο να «καθαρίσουν» τον υπόγειο λαβύρινθο της Χαμάς και να διασώσουν τους ομήρους

Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε ένα νέο στάδιο στον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας που έχει στόχο να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς μετά την εισβολή της στην επικράτειά του που κατέληξε στη σφαγή πάνω από 1.400 ανθρώπων. Πρώτη προτεραιότητα θεωρείται επίσης ο εντοπισμός και η διάσωση των πάνω από 220 ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα.

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις στη Γάζα πραγματοποιούνται πλέον και από χερσαίες δυνάμεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το Ισραήλ, στον παλαιστινιακό θύλακα επιχειρούν τα ελίτ στρατεύματά του. Όπως το έθεσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρτσι Χαλέβι, σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), οι «καλύτεροι στρατιώτες και διοικητές» των δυνάμεων της χώρας συμμετέχουν σε αυτή τη φάση στην επίθεση στη Γάζα.

Οι επίλεκτες μονάδες του Ισραήλ που ενδέχεται να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Γάζας:

Μονάδα Yahalom

Ειδικεύεται στον «εντοπισμό και την καταστροφή» υπόγειων και κρυφών σηράγγων καθώς και στην εκτέλεση αποστολών δολιοφθοράς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Δεδομένου ότι κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας εκτείνεται ένα υπόγειου δίκτυο μήκους 300 χιλιομέτρων, το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς, η συνεισφορά τους θεωρείται κρίσιμη καθώς εκτιμάται ότι οι αιχμάλωτοι κρατούνται στις υπόγειες σήραγγες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε πρόσφατα τους μαχητές της μονάδας Yahalom, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «νυφίτσες», λέγοντάς τους: «Βασίζομαι σε εσάς. Ο λαός του Ισραήλ βασίζεται σε εσάς».

Μονάδα Sayeret Matkal

Πρόκειται για τη μονάδα συγκέντρωσης πληροφοριών πεδίου του Ισραήλ. Διεξάγει επιχειρήσεις πληροφοριών πίσω από τις γραμμές του εχθρού και, το πιο σημαντικό, διεξάγει αποστολές ανάκτησης ομήρων.

Έχοντας ως πρότυπο τη βρετανική SAS, έχει μια μακρά και εντυπωσιακή ιστορία, με δράση στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και στον Πρώτο και τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου. Στον τελευταίο, κατηύθυνε «επιδρομές βαθιά μέσα στον Λίβανο», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Είναι γνωστή για τον ρόλο του στην επιχείρηση στο αεροδρόμιο του Εντέμπε το 1976 στην Ουγκάντα, όταν οι κομάντος της μονάδας του έσωσαν 100 Ισραηλινούς από Παλαιστίνιους αεροπειρατές.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την μονάδα

Ομάδα ειδικών αποστολών Shayetet 13

Η Shayetet 13 είναι ένα εξειδικευμένο τμήμα του ισραηλινού ναυτικού. Η μονάδα επικεντρώνεται κυρίως στην εκτέλεση αποστολών που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών, τη συλλογή θαλάσσιων πληροφοριών και τη διάσωση ομήρων στη θάλασσα.

Η μονάδα φαίνεται ότι έχει ήδη δράση στη σύγκρουση με τη Χαμάς καθώς σε πλάνα που έχουν δημοσιευθεί, φέρεται να ανακαταλαμβάνει στρατιωτική θέση στα σύνορα της Γάζας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Μονάδα Shaldag

Θεωρείται από τις πλέον ελίτ μονάδες του ισραηλινού στρατού. Είναι επιφορτισμένη με την εκτέλεση πολλών διαβαθμισμένων λειτουργιών που δεν είναι γνωστές στο κοινό.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ισραηλινό στρατό στο YouTube στις 25 Οκτωβρίου δείχνει στρατιώτες της μονάδας να εξοντώνουν μαχητές της Χαμάς και να διασώζουν ανθρώπους στο κιμπούτς Μπεέρι.

Μονάδα καταδρομέων Duvdevan

Ειδικεύεται στις επιχειρήσεις σε «πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων», κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμο στη Γάζα, ένα πυκνοκατοικημένο θύλακα, μήκους περίπου 25 μιλίων και πλάτους περίπου μόλις οκτώ μιλίων, με πληθυσμό άνω των 2 εκατ.

Οι δυνάμεις του δραστηριοποιούνται σε μυστικές αποστολές μεταξύ των τοπικών αραβικών πληθυσμών, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Μονάδα Egoz

Δημιουργήθηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει την απειλή της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, με την οποία το Ισραήλ ανταλλάσσει πυρά όλο και πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, η μονάδα λειτουργεί πλέον σε οποιαδήποτε περιοχή επιδιδόμενη σε ανταρτοπόλεμο, αλλά διατηρεί ιδιαίτερη εστίαση στο βόρειο Ισραήλ.

Μονάδα Maglan

Άλλη μια μονάδα που επιχειρεί σε εδάφη που ελέγχονται από εχθρικές δυνάμεις. Ο ρόλος της είναι να καταστρέφει «συγκεκριμένους στόχους» και να συγκεντρώνει πληροφορίες. Δημιουργήθηκε αρχικά το 1986 ως μονάδα αντιαρματικού πολέμου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τρεις στρατιώτες της συγκεκριμένης μονάδας σκοτώθηκαν στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Μονάδα Oketz

Η ομάδα ειδικών δυνάμεων K9 του Ισραήλ συμμετέχει σε αντιτρομοκρατικές και αποστολές έρευνας και διάσωσης. Διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διάσωση περισσότερων από 200 Ισραηλινών πολιτών στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αναφορές.

Η μονάδα δημιουργήθηκε το 1974 για να καταπολεμήσει την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ.