Skip to main content

Γάζα: Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

REUTERS/Ammar Awad

Η έναρξη της παύσης των εχθροπραξιών στην Γάζα θα ξεκινήσει από την Πέμπτη, στις 10 πμ τοπική ώρα

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν νωρίς την Τετάρτη σε μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που θα περιλαμβάνει μια τουλάχιστον τετραήμερη παύση των μαχών – την πρώτη παύση των εχθροπραξιών στις έξι εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών και χερσαίας επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 50 γυναίκες και παιδιά μεταξύ των 240 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέφερε η ισραηλινή κυβέρνηση. Η Χαμάς από την πλευρά της δήλωσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές και «την εντατικοποίηση της εισόδου φορτηγών για ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια αλλά καύσιμα σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας».

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Τετάρτη και η έναρξη της παύσης των εχθροπραξιών στην Γάζα θα ξεκινήσει από την Πέμπτη, στις 10 πμ τοπική ώρα, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Πώς έχει αντιδράσει όμως η διεθνής κοινότητα στο άκουσμα της είδησης;

Παλαιστίνη

Ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Χουσεΐν Αλ-Σέιχ ανέφερε: «Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η ηγεσία χαιρετίζουν τη συμφωνία ανθρωπιστικής εκεχειρίας, εκτιμούν την προσπάθεια της Αιγύπτου και του Κατάρ».

Στη δήλωση της PLO γίνεται έκκληση «για συνολική παύση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού» και επαναλαμβάνεται η ανάγκη για «ανθρωπιστική βοήθεια και εφαρμογή μιας πολιτικής λύσης βασισμένης στη διεθνή νομιμότητα που οδηγεί στο τέλος της κατοχής και στην επίτευξη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του παλαιστινιακού λαού».

Κατάρ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί έγραψε στο X ότι η χώρα του Κόλπου ελπίζει ότι η συμφωνία θα «καθιερώσει μια συνολική και βιώσιμη συμφωνία» που θα «βάλεις τέλος στον πόλεμο και την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε σοβαρές συνομιλίες για μια συνολική και δίκαιη ειρηνευτική διαδικασία».

Αίγυπτος

Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι χαιρέτισε την επιτυχία της διαμεσολάβησης που πραγματοποίησε μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτευχθεί η «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας. Χαιρέτισε επίσης τη σχεδιαζόμενη «ανταλλαγή ομήρων με αντάλλαγμε κρατούμενους» που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία και ευχαρίστησε το Κατάρ και την Αίγυπτο για τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν τη συμφωνία.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μερικές από αυτές τις γενναίες ψυχές, που έχουν υπομείνει εβδομάδες αιχμαλωσίας και μια ανείπωτη δοκιμασία, θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους μόλις εφαρμοστεί πλήρως αυτή η συμφωνία», είπε. «Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να διατηρήσει επαφή με καθέναν από τους ηγέτες που είχαν ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα εκτελεστεί στο σύνολό της.

Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν θα ξεκινήσει περιφερειακή περιοδεία έπειτα από την ανακοίνωση για τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς. Σήμερα ο Αμιραμπντολαχιάν θα ταξιδέψει στον Λίβανο.

«Η επίσκεψη συμβαδίζει με τις ιρανικές διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσουν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα, να αρθεί ο αποκλεισμός και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας», μετέδωσε το Nournews που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν.

Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι «μένει να δούμε αν αυτή η κατάπαυση του πυρός είναι ένα άνοιγμα για μια εκτεταμένη παύση».

Πρόσθεσε ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και δεν πρέπει να εξαρτάται από περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων».

Τουρκία

Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ενεργήσει με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης στη Γάζα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Όταν αυτή η γροθιά χτυπήσει το τραπέζι με όλη της τη δύναμη, δεν θα είναι δυνατό για το Ισραήλ να συνεχίσει την κατοχή ή την καταπίεσή του».

Είπε επίσης ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός, να παραδοθεί επαρκής βοήθεια στη Γάζα και να ανοικοδομηθεί η πόλη, χρησιμοποιώντας οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα. «Πρέπει να αναγκάσουμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του», πρόσθεσε.

Ιορδανία

Η Ιορδανία εξέφρασε την ελπίδα η ανθρωπιστική παύση του πυρός στη Γάζα να αποτελέσει ένα βήμα για τον τερματισμό του πολέμου και να αποτρέψει τη στοχοθέτηση Παλαιστινίων και τον εκτοπισμό από την γη τους.

Σε ανακοίνωσή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και στη Χαμάς θα επιτρέψει την είσοδο στον πολιορκούμενο θύλακα πολύ απαραίτης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία «θα βοηθήσει στην ανακούφιση της της ανθρωπιστικής κρίσης, θα προωθήσει την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και θα αμβλύνει τις εντάσεις».

Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε τη συμφωνία ως τα «πρώτα καλά νέα που είχαμε εδώ και πολύ καιρό» στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο ζητούν κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική παύση. Διότι μόνο στη βάση αυτών των ειδών παύσεων μπορούν να οικοδομηθούν ορισμένα περιγράμματα μελλοντικών προσπαθειών για μια βιώσιμη διευθέτηση», είπε ο Πεσκόφ.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι «η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Γαλλία

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κατρίν Κολονά δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ της πρώτης ομάδας ομήρων που θα απελευθερωθούν».