Skip to main content

Από τον «Wolf» στον «Fatty»: Η πιο ισχυρή μαφία της Ιταλίας περιμένει σήμερα την «καμπάνα»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σήμερα αναμένεται η απόφαση στην δίκη των 322 κατηγορουμένων- Ποια είναι η Ντραγκέτα και πώς κατάφερε να διεισδύσει στην ιταλική κοινωνία

Την ετυμηγορία της ανακοινώνει σήμερα η ιταλική δικαιοσύνη για την δίκη των 322 κατηγορουμένων ως μελών της μαφίας της Καλαβρίας, γνωστή ως Ντραγκέτα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας που έχει γίνει εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην Ιταλία.

Η δίκη ξεκίνησε σχεδόν πριν από τρία χρόνια στην περιοχή Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, όπου είχε αρχικά την έδρα της η εγκληματική οργάνωση.

Η πορεία της Ντραγκέτα

Η Ντραγκέτα συγκέντρωσε αθόρυβα δύναμη στην Ιταλία και στο εξωτερικό καθώς η σικελική μαφία έχανε την επιρροή της. Σήμερα η Ντραγκέτα είναι η πιο πλούσια και η πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση της Ιταλίας που διατηρεί σχεδόν το μονοπώλιο στο ευρωπαϊκό εμπόριο κοκαΐνης.

Εδώ και χρόνια έχει επεκτείνει την εμβέλειά της, δημιουργώντας βάσεις στη δυτική, βόρεια και κεντρική Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Αφρική. Εκτιμάται ότι έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.

Θεωρείται ότι ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης σύστασή της, καθώς δεν ακολουθεί την τυπική ιεραρχία άλλων μαφιόζικων οργανώσεων αλλά δομείται με βάση οικογένειες- φατρίες που συνδέονται με στενούς δεσμούς αίματος.

Οι 322 κατηγορούμενοι

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει ποινές φυλάκισης συνολικά σχεδόν 5.000 ετών για τους 322 κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρουν ψευδώνυμα βγαλμένα από το Χόλιγουντ, όπως «The Wolf», «Fatty», «Sweetie» και «Lamb Thigh». Ο αριθμός των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται προκαλούν ίλιγγο: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα δολοφονίας, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμός, τοκογλυφία, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ανάμεσα στους 322 κατηγορούμενους είναι «αφεντικά» της μαφίας, υφιστάμενοι και συνεργοί τους. Ανάμεσά τους πλήθος δημόσιων λειτουργών, εκλεγμένων αξιωματούχων και υψηλόβαθμων αστυνομικών. Και φυσικά ο Τζιανκάρλο Πιτέλι, γνωστός δικηγόρος και πρώην βουλευτής του κόμματος Forza Italia που έχει ιδρύσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το πλήθος των κατηγορούμενων και οι διαφορετικοί χώροι από τους οποίους προέρχονται υπογραμμίζει τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η Ντραγκέτα στην τοπική κοινωνία, διεισδύοντας και διαφθείροντας την δημόσια διοίκηση και επιβάλλοντας την θέλησή της στον πληθυσμό.

Οι μάρτυρες

Από τον Ιανουάριο του 2021 οπότε και ξεκίνησε η δίκη-μαμούθ της Ντράνγκετα, τρεις δικαστές άκουσαν επί χιλιάδες ώρες τις καταθέσεις των μαρτύρων, στους οποίους περιλαμβάνονται και μία πενηντάδα μεταμελημένοι μαφιόζοι που συνεργάστηκαν με την δικαιοσύνη, σχετικά με τις δραστηριότητες της οικογένειας Μανκούζο και των συνεργατών της, μίας σημαντικής φατρίας της Ντράνγκετα που ελέγχει την επαρχία του Βίμπο Βαλέντια.

Αυτοί και άλλοι έδωσαν αναλυτικά αμέτρητα παραδείγματα της βαρβαρότητας της Ντραγκέτα και της ασφυξίας που προκαλούσαν στον τοπικό πληθυσμό.

Κατά την διάρκεια της δίκης, οι κατηγορούμενοι περιέγραψαν με λεπτομέρειες τους μηχανισμούς βίας της Ντράνγκετα, τις βίαιες ενέδρες, την καταστροφή ιδιοκτητών επιχειρήσεων, τη νόθευση δημοσίων διαγωνισμών, τη συγκέντρωση όπλων, τη συλλογή ψήφων και τις μίζες στους ισχυρούς.

Όσοι έλεγαν «όχι»

Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη ή συνεργάτες της κορυφαίας φατρίας της Ντραγκέτα στη Βίμπο Βαλέντια, από τις οικονομικά υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές της περιφέρειας όπου η μαφία είχε εδραιωθεί.

Το αδιαμφισβήτητο αφεντικό της επικράτειας, ο 69χρονος Λουίτζι Μανκούζο («The Supreme»), συνελήφθη το 2019 και δικάζεται χωριστά.

Ανάμεσα στους πληροφοριοδότες, κάτι που σπανίζει εντός της Ντραγκέτα λόγω των δεσμών αίματος μεταξύ των μελών της, είναι και ένας συγγενής του Μανκούζο.

Οι πληροφοριοδότες αποκάλυψαν πως έκρυβαν τα όπλα σε παρεκκλήσια των νεκροταφείων και ασθενοφόρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά ναρκωτικών ενώ οι δημοτικές παροχές νερού διοχετεύονταν σε καλλιέργειες μαριχουάνας.

Όσοι έλεγαν «όχι» στα μέλη της μαφίας έβρισκαν νεκρά κουτάβια, δελφίνια ή κεφάλια κατσίκας πεταμένα στα κατώφλια τους, βαριοπούλες στις προσόψεις των καταστημάτων ή καμένα αυτοκίνητα. Αυτοί όμως ήταν οι «τυχεροί» καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ξυλοκοπήθηκαν, πυροβολήθηκαν και εκείνοι των οποίων τα σώματα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο στόχος της δίκης

Ενώ η δίκη μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν εντυπωσιακό αριθμό κατηγορουμένων, δεν ξεπερνά τη μεγαλύτερη δίκη της Ιταλίας το 1986. Στο Παλέρμο, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο καταφύγιο φιλοξενήθηκε η δίκη 475 κατηγορούμενων ως μέλη της Κόζα Νόστρα (μαφία της Σικελίας), με αποτέλεσμα πάνω από 300 καταδίκες και 19 ισόβια.

Η δίκη της Ντραγκέτα πάντως, που λαμβάνει χώρα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο καταφύγιο υψηλής ασφάλειας σε ένα βιομηχανικό πάρκο στην πόλη Λαμέτσια Τέρμε, θεωρείτα ότι έχει άλλο στόχο: να αποκαλύψει την συμπαιγνία μεταξύ μαφιόζων και τοπικών πολιτικών, δημοσίων αξιωματούχων, επιχειρηματιών και μελών μυστικών αδελφοτήτων, υπογραμμίζοντας τη βαθιά περιχαράκωση της οργάνωσης στην κοινωνία.

Εκμετελλευόμενη τα έσοδα από τη διακίνηση κοκαΐνης, η Ντραγκέτα έχει επενδύσει σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, φαρμακεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων σε όλη την Ιταλία, με ιδιαίτερη έμφαση στη Ρώμη και τον εύπορο βορρά.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ένα εκτεταμένο ξεφάντωμα αγορών σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Ντραγκέτα προσπάθησε να ξεπλύνει παράνομα κεφάλαια και να δημιουργήσει «καθαρά» χρήματα μέσω νόμιμων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας.