Skip to main content

Χαμάς: Το χρονολόγιο της ομηρίας στη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Israeli Defense Forces/Handout via REUTERS

Μέχρι στιγμής, τέσσερις από τους ομήρους απελευθερώθηκαν, πάνω από 50 έχουν χάσει την ζωή τους και ένας έχει διασωθεί.

Κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων φαίνεται ότι είναι Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κατάρ που υποστήριξε ότι μένουν «πρακτικά» ζητήματα για να κλείσει η συμφωνία.

Νωρίτερα ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post έκανε λόγο για συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων (γυναίκες και παιδιά) που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σχολιάζοντας, ωστόσο, το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου διεύψεσε τις αναφορές περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και διαβεβαίωσε ότι οι Ισραηλινοί θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς απήγαγε περισσότερους από 200 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, τέσσερις από αυτούς απελευθερώθηκαν, πάνω από 50 έχουν χάσει την ζωή τους και ένας έχει διασωθεί.

Το BBC συνοψίζει τις βασικότερες εξελίξεις μέχρι σήμερα