Skip to main content

Ισπανία: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Σάντσεθ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Δεξιάς

Andres Ballesteros/Pool via REUTERS

Η Δεξιά δεν τον συγχωρεί για τη συμφωνία του με τους Καταλανούς αυτονομιστές

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων από τη δεξιά κατά της απόφασής του να χορηγήσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης ορκίστηκε, ενώπιον του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’, να «εκπληρώσει πιστά τα καθήκοντα του αρχηγού της κυβέρνησης» και να σεβαστεί το «Σύνταγμα», κατά τη διάρκεια τελετής στο Παλάτι Θαρθουέλα, το σπίτι της βασιλικής οικογένειας των Ισπανών.

Τώρα που ορκίστηκε, ο σοσιαλιστής ηγέτης, 51 ετών και στην εξουσία από το 2018, θα μπορεί να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης με τους συμμάχους του στον συνασπισμό της Αριστεράς, Sumar.

Ισπανία: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο Πέδρο Σάντσεθ- Και επίσημα πρωθυπουργός

Δεύτερος στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου πίσω από τον συντηρητικό αντίπαλό του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο του PP, ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να διαπραγματευτεί προς όλες τις κατευθύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες για να λάβει υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων Καταλανών, Βάσκων, αλλά και του Συνασπισμού για τα Κανάρια.

Σε αντάλλαγμα για την ουσιαστική υποστήριξή τους, οι Καταλανοί αυτονομιστές πέτυχαν την επικείμενη υιοθέτηση νόμου αμνηστίας για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές τους, λόγω της εμπλοκής τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

«Πράξη εσχάτης προδοσίας»

Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στη χώρα, όπου πολλές διαδηλώσεις, ενίοτε βίαιες, πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Μια νέα συγκέντρωση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες τόσο του Partido Popular, όσο και του ακροδεξιού VOX θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Η ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ από το κοινοβούλιο είναι «πράξη εσχάτης προδοσίας», δήλωσε ένας ανώτερος ηγέτης του PP, Ελίας Μπεντόντο, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ξεπουλούσε την Ισπανία» στους αυτονομιστές.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις και όλες τις εκκλήσεις» σε αυτήν την «κυβέρνηση που προκύπτει από ένα αντισυνταγματικό σύμφωνο», διαβεβαίωσε ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, eπικεφαλής του Vox, ο οποίος καταγγέλλει εδώ και αρκετές ημέρες ένα θεσμικό «πραξικόπημα του κράτους».

Σε μια πράξη ενδεικτικής της ακραίας έντασης, μια ομάδα απόστρατων στρατιωτών, πολύ επικριτικοί προς την αριστερά, δημοσίευσε ένα μανιφέστο την Παρασκευή καλώντας «τους υπεύθυνους για την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης» να «απαλλάξουν τον πρωθυπουργό» και να «προκηρύξον» νέες εκλογές .

Με πληροφορίες από Le Figaro, AFP