Skip to main content

Ισπανία: Νύχτα ταραχών για τη συμφωνία Σάντσεθ – Καταλανών αυτονομιστών

Επεισόδια στη Μαδρίτη για τη συμφωνία PSOE – JUNTS REUTERS/Susana Vera

Σφοδρές αντιδράσεις και επεισόδια

Η συμφωνία του PSOE του Σάντσεθ με το Junts per Catalunya έφερε νέες σφοδρές αντιδράσεις και επεισόδια στην Ισπανία, με αυξημένη συμμετοχή στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται από την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία, που ουσιαστικά έκλεισε χθες, περιλαμβάνει τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους διώκονται για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017 και σε αντάλλαγμα θα στηριχθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Πέδρο Σάντσεθ.

Το ισπανικό εθνικιστικό βασκικό κόμμα PNV δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να υποστηρίξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία.

Η υποστήριξη του PNV, και εκείνη του καταλανικού κόμματος Junts που επιβεβαιώθηκε χθες, Πέμπτη, θα εξασφαλίσει στον Σάντσεθ απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή, που αριθμεί 350 μέλη, στην ψηφοφορία που αναμένεται να λάβει χώρα τις ερχόμενες ημέρες.

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πλειοψηφία που θα καταστήσει δυνατή την έγκριση του Πέδρο Σάντσεθ και, συνεπώς, θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης που θα μιλάμε για αυτό που έχει πραγματικά σημασία για τον κόσμο», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός, αρμόδιος για τη σχέση με το κοινοβούλιο Φέλις Μπολάνιος, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό SER.

«Έχουμε πολύ αποκλίνουσες και διαφορετικές θέσεις όμως αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον. Η Ισπανία και η Καταλονία το αξίζουν».

Ισπανία: «Λευκός καπνός» μεταξύ Σοσιαλιστών και Καταλανών για στήριξη στην κυβέρνηση Σάντσεθ

Στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για έβδομη ημέρα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε μπροστά από την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Paseo de la Castellana, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 άτομα.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία στη Μαδρίτη υπολόγισε τη συμμετοχή απόψε σε περίπου 8.000 άτομα, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της εβδομάδας. 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Γρανάδα.

Κατά περιπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους και φασιστικά σύμβολα ή αντίστοιχα συνθήματα. Στη Μαδρίτη ομάδες ταραξιών πέταξαν κροτίδες και φωτοβολίδες κατά της αστυνομίας, η οποία στο τέλος επιτέθηκε για να τις διαλύσει. Κάποιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους.

Συνολικά 24 άτομα έχουν συλληφθεί και επτά αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, κανένας σοβαρά, σύμφωνα με την έκθεση της Κυβερνητικής Αντιπροσωπείας που έγινε αυτή την Παρασκευή.

Το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) και το κόμμα Vox αντιδρούν κατηγορούν τον Σάντσεθ ότι αγνοεί τον νόμο και τη δικαιοσύνη για να παραμείνει στην εξουσία.

«Αυτές οι συμφωνίες ντροπής δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά μάλλον τα επιδεινώνουν. Όλοι μιλάμε για υποχώρηση σε εκβιασμούς», δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Αλμπερτο Νούνιεθ Φεϊχό.

«Έχει δρομολογηθεί σήμερα, οριστικά, το πραξικόπημα κατά του έθνους, κατά της δημοκρατίας και κατά του νόμου, και ως εκ τούτου αρχίζει μια μαύρη περίοδος στην ιστορία της Ισπανίας», ήταν η αντίδραση του ηγέτη του ακροδεξιού Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Ισπανίας πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, διαφορετικά η χώρα θα πάει ξανά σε εκλογές στα μέσα Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από El Pais

Διαβάστε ακόμη

Μαδρίτη: Πυροβόλησαν στο πρόσωπο τον πολιτικό Αλέχο Βιδάλ-Κουάδρας