Skip to main content

Φινλανδία: Υψώνει φράκτες και κλείνει συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία

To συνοριακό σημείο ελέγχου Nuijamaa στη Lappeenranta της Φινλανδίας, 16 Νοεμβρίου 2023. Φωτ. Lehtikuva/Vesa Moilanen via REUTERS

Η Φινλανδία θα τοποθετήσει φράκτες στα συνοριακά περάσματα που θα κλείσει, ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή

Τέσσερα από τα εννέα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία κλείνει από τα μεσάνυκτα η Φινλανδία, απαντώντας στην μαζική είσοδο αιτούντων άσυλο από τα ανατολικά της σύνορα.

Η Φινλανδία θα τοποθετήσει φράκτες στα συνοριακά περάσματα που θα κλείσει, ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή.

Περί τους 100 αιτούντες άσυλο εισήλθαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι στη Φινλανδία από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Από αύριο, οι αιτούντες άσυλο που θα φθάνουν από τη Ρωσία θα έχουν μόνο τη δυνατότητα να επιδίδουν τις αιτήσεις τους στα δύο βόρεια συνοριακά περάσματα, του Σάλα και του Βάρτιους.

Περί τους 300 αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από το Ιράκ, την Υεμένη, την Σομαλία και τη Συρία, έφθασαν συνολικά αυτήν την εβδομάδα και η φινλανδική ηγεσία κατηγόρησε την Ρωσία ότι προωθεί ανθρώπους προς τα σύνορα, κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

Η Φινλανδία, της οποίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξόργισε τη Μόσχα, έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε την Τετάρτη ότι η αύξηση των εισόδων αιτούντων άσυλο φαίνεται ότι αποτελεί πράξη εκδίκησης εκ μέρους της Ρωσίας για την αμυντική συνεργασία του Ελσίνκι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτίμηση που επίσης απέρριψε το Κρεμλίνο.

Ο Φινλανδός συνήγορος του πολίτη δήλωσε την Πέμπτη ότι για το Ελσίνκι παραμένει η υποχρέωση που απορρέει από τις διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο να επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν προστασία.

Η γειτονική Νορβηγία, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική, είναι επίσης έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της εάν χρειαστεί, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.