Skip to main content

Σκανδιναβοί ακαδημαϊκοί καλούν για μποϊκοτάζ στα ισραηλινά πανεπιστήμια

Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Δανία – Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/via REUTERS DENMARK OUT

Καλούνται τα διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα να δράσουν ενάντια στον «γενοκτονικό πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού και της ισραηλινής αποικιοκρατίας των εποίκων»

Έκκληση  για μποϊκοτάζ της συνεργασίας μεταξύ των σκανδιναβικών ερευνητικών ιδρυμάτων και των ισραηλινών πανεπιστημίων «μέχρι το Ισραήλ να τελειώσει τον πόλεμο κατά της Γάζας και να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή και του απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη» , απευθύνουν 939 καθηγητές και ερευνητές σε πανεπιστήμια στη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία.

Οι  υπογράφοντες  αναφέρουν ότι ανταποκρίθηκαν σε ανοικτή επιστολή από το Παλαιστινιακό πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ, στη Δυτική Όχθη, με την οποία καλούνται τα διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα να δράσουν ενάντια στον «γενοκτονικό πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού και της ισραηλινής αποικιοκρατίας των εποίκων».

«Θρηνούμε βαθύτατα για όλους τους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αμάχους που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και έχουμε τρομοκρατηθεί με την κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες, που είχε μοιραίες συνέπειες για τις ζωές τόσων πολλών αμάχων», αναφέρεται στην έκκληση των Σκανδιναβών ακαδημαϊκών.

«Δεν μπορεί πλέον κανείς να παρακολουθεί  απλώς σιωπηλά καθώς το ισραηλινό κράτος σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες μπροστά στα μάτια μας», αναφέρουν.

Οι υπογράφοντες ακαδημαϊκοί ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα των συνόρων της Γάζας στην ανθρωπιστική βοήθεια και διακοπή κάθε οικονομικής επένδυσης σε ισραηλινούς οικισμούς εποίκων  στα κατεχόμενα εδάφη.

«Κατανοούμε τον αγώνα για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων ως εγγενές μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για να σταματήσει η καταπίεση και η αποικιακή βία σε οποιοδήποτε περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Από εμπορικό κέντρο σε ζώνη πολέμου – Η ιστορία μίας λωρίδας γης που διεκδίκησαν πολλοί