Skip to main content

Συρία: 2 νεκροί φιλοϊρανοί μαχητές μετά τα πλήγματα του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ

Φωτ. αρχείου REUTERS/Orhan Qereman

Στο στόχαστρο η Χεζμπολάχ και άλλες φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις

Δύο νεκροί φιλοϊρανοί μαχητές είναι ο απολογισμός των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, σε περιοχή κοντά στην Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ με στόχο αποθήκη όπλων του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες εγκαταστάσεις κοντά στην Δαμασκό.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο πηγών στη Συρία, «δύο ξένοι μαχητές» που συνδέονταν με φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Τα πλήγματα «κατέστρεψαν μια αποθήκη όπλων που ανήκει στη Χεζμπολάχ», που μάχεται στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, η οποία βρίσκεται στον δρόμο του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Στοχοποίησαν επίσης «εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ και φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις» κοντά στο αεροδρόμιο και το μαυσωλείο της Σαγέντα Ζεϊνάμπ όπου υπάρχει παρουσία σιιτών παραστρατιωτικών, κυρίως Ιρακινών και Λιβανικών.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές για τα σημερινά πλήγματα στη Συρία, ωστόσο, σπανίως τα επιβεβαιώνει δημόσια. Πάντως διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει τα ερείσματά του προ των πυλών του.

Υπενθυμίζεται ότι με φόντο τον πόλεμο με τη Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ πραγματοποιεί αρκετές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.  Η αεροπορία του βάζει στο στόχαστρο οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ, καθώς και τον συριακό στρατό.