Skip to main content

Στην πρώτη γραμμή της Γάζας το νοσοκομείο Αλ Σίφα: Συγκρούσεις με τη Χαμάς αλλά και παράδοση θερμοκοιτίδων

REUTERS/Alexander Ermochenko

Βρέθηκαν όπλα, υποστηρίζει το Ισραήλ- Συγκρούσεις κατά την έφοδο- Ανακρίσεις σε εξέλιξη- Δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις ότι κρατούνται όμηροι στο σημείο

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης να επιχειρούν «με στοχευμένο τρόπο» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε. Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο «έγκλημα πολέμου», «ηθικό έγκλημα» και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους γιατρούς και ασθενείς, ενώ άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα του Αλ Σίφα, είναι η εικόνα που έδωσε δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου και συνεργάζεται με το AFP.

Αντίστοιχες μαρτυρίες από δημοσιογράφο μεταδίδει το BBC, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος που επικαλείται, τα άτομα που έχουν καταφύγει στο συγκρότημα έχουν αναγκαστεί να συγκεντρωθούν στην αυλή και ορισμένοι υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας. Ο ισραηλινός στρατός έχει τον «απόλυτο έλεγχο» και δεν σημειώνονται πυροβολισμοί, συμπληρώνει.

Συμπλοκές πριν την έφοδο- Βρέθηκαν όπλα

Η έφοδος του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης με στόχο την εξουδετέρωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε μία συγκεκριμένη περιοχή του συγκροτήματος του νοσοκομείου.

Η στρατιωτική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα «σε ένα καθορισμένο συγκρότημα για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες που υποδεικνύουν τρομοκρατική δραστηριότητα» από τη Χαμάς και πραγματοποιείται σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Πριν εισέλθουν στο νοσοκομείο, οι δυνάμεις μας ήρθαν αντιμέτωπες με εκρηκτικά και ομάδες τρομοκρατών και ακολούθησε μάχη κατά την οποία οι τρομοκράτες εξοντώθηκαν», είπε επίσης ο Χαγκάρι.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν έξω από το νοσοκομείο και επικαλείται τον ισραηλινό στρατό που ισχυρίζεται ότι «δεν υπήρξε «τριβή» μεταξύ στρατευμάτων, ασθενών και ιατρικού προσωπικού», ενώ παράλληλα «δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις ότι κρατούνται όμηροι αυτή τη στιγμή στην περιοχή». Πάντως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, εκτιμάται ότι από την επιχείρηση μπορεί να προκύψουν πληροφορίες για τους αιχμαλώτους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν επίσης ότι στο νοσοκομείο εντοπίστηκαν όπλα και περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία της τρομοκρατικής ομάδας στο συγκρότημα.  Το Ισραήλ άλλωστε υποστηρίζει πως το νοσοκομείο φιλοξενεί στρατηγικές υποδομές της Χαμάς και ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα», κάτι που η Χαμάς αρνείται.

«Παραδόθηκαν θερμοκοιτίδες»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως παρείχαν θερμοκοιτίδες και βρεφική τροφή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Η ακριβής και στοχευμένη επιχείρησή μας εναντίον της Χαμάς στο νοσοκομείο Σίφα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι θερμοκοιτίδες, βρεφική τροφή και ιατρικά εφόδια, τα οποία έφεραν άρματα μάχης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων από το Ισραήλ, έφθασαν επιτυχώς στο νοσοκομείο Σίφα», ανακοινώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις.

«Η επιχείρηση Σίφα θα διευρυνθεί»

Αξιωματούχος ασφαλείας, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε ότι η ισραηλινή επιχείρηση στο νοσοκομείο θα διευρυνθεί εάν χρειαστεί και άφησε να εννοηθεί ότι ο στρατός γνωρίζει ακριβώς τι πρόκειται να βρει εκεί.

«Ξεκινάμε σε μικρή κλίμακα και η επιχείρηση θα επεκταθεί όσο χρειαστεί», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.  «Η απόφαση ήταν να μπούμε στο Αλ Σίφα μόνο εάν ξέραμε ακριβώς τι υπάρχει και πού είναι, όπως κάναμε στο νοσοκομείο Ραντίσι , στο οποίο έγινε έφοδος μόνο όταν ξέραμε ακριβώς τι υπήρχε στο υπόγειό του», συνέχισε. Αναφέρεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Γάζας, στο υπόγει του οποίου, σύμφωνα με το Ισραήλ, εντοπίστηκε γιάφκα της Χαμάς.