Skip to main content

ΗΠΑ: Το Οχάιο κατοχύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση

Kareem Elgazzar/USA Today Network via REUTERS

Η ψήφιση του μέτρου στην συγκεκριμένη πολιτεία θεωρήθηκε ως ο πιο σκληρός αγώνας μέχρι στιγμής

Το Οχάιο ψήφισε υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση στο σύνταγμά του, εξασφαλίζοντας μια σημαντική νίκη για όσες και όσουες την υπερασπίζονται σε μια πολιτεία στην οποία κυβερνούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Κατά τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων CNN, ABC News και CBS News επικράτησε το «ναι». Η αναθεώρηση εγγυάται το δικαίωμα στον καθένα και στην καθεμία να «παίρνει και να εφαρμόζει» ίδιες αποφάσεις για ζητήματα όπως είναι η άμβλωση, η αντισύλληψη, η θεραπεία γονιμότητας, η αποβολή.

Τα πρώτα αποτελέσμα, που αναφέρει το BBC, δείχνουν ότι σχεδόν το 58% των ψηφοφόρων στη συντηρητική πολιτεία υποστήριξε το δικαίωμα στην άμβλωση

Η νίκη είναι πιθανό να ενισχύσει τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα παραμείνουν καθοριστικό ζήτημα ενόψει των εκλογών του 2024 καθώς το αποτέλεσμα αποτελεί μία ένδειξη για την πολιτική ατμόσφαιρα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2024.

Παράλληλα, το Οχάιο προστέθηκε στις πολιτείες –όπου κυβερνούν τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι– που από πέρυσι τάχθηκαν σε ψηφοφορίες υπέρ της προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση, προς κατάπληξη της αμερικανικής δεξιάς. Πρόκειται για το έβδομο μέτρο του είδους που εγκρίνεται.

Ωστόσο, η ψήφιση του μέτρου του Οχάιο θεωρήθηκε ως ο πιο σκληρός αγώνας μέχρι στιγμής για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, καθώς ήταν η πρώτη πολιτεία υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων που άλλαξε το σύνταγμά της για να εξασφαλίσει ρητά το δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναίρεσε τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακή κλίμακα το καλοκαίρι του 2022. Έκτοτε για το ζήτημα κλήθηκαν να νομοθετήσουν οι πολιτείες. Κάποιες το περιόρισαν ή απαγόρευσαν την άμβλωση εντελώς, άλλες το ενίσχυσαν.

Στο Οχάιο, οι υποστηρικτές της τροπολογίας προειδοποίησαν τους ψηφοφόρους ότι εάν δεν ψηφιστεί, θα μπορούσαν να εισαχθούν πιο περιοριστικοί νόμοι, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των αμβλώσεων μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, χωρίς εξαιρέσεις.

Η άμβλωση είναι επί του παρόντος νόμιμη στο Οχάιο μέχρι την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.