Skip to main content

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα εν μέσω έρευνας για διαφθορά

Ο Κόστα απέδωσε την παραίτησή του στο γεγονός ότι «αιφνιδιάστηκε» από την πληροφορία ότι είχε ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον του στο Ανώτατο Δικαστήριο

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, εν μέσω έρευνας για φερόμενες παρατυπίες που διέπραξε η κυβέρνησή του κατά τη διαχείριση έργων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου.

Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφασή του σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα.

«Η αξιοπρέπεια για το ρόλο του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητά του», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

Δηλώνοντας ότι φεύγει με «καθαρή συνείδηση», ο Κόστα ανέφερε ότι είναι διαθέσιμος να «συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη», την οποία -όπως σημείωσε- εμπιστεύεται απόλυτα.

Ο Κόστα απέδωσε την παραίτησή του στο γεγονός ότι «αιφνιδιάστηκε» από την πληροφορία ότι είχε ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, δεν είναι κατηγορούμενος. «Δεν έχω καμία παράνομη πράξη στη συνείδησή μου», είπε.

Ευχαριστώντας επίσης την οικογένειά του, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ήθελε να «εκπληρώσει την εντολή του» μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου».

Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει στο μέλλον την πρωθυπουργία. «Πρόκειται, λοιπόν, για ένα στάδιο που έφτασε στο τέλος του» πρόσθεσε.

Έφοδος στην κατοικία του πρωθυπουργού

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, οι αρχές στην Πορτογαλία πραγματοποίησαν έρευνες σε υπουργεία και στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς.

Οι εισαγγελείς κατονόμασαν τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως επίσημο ύποπτο και συνέλαβαν τον προσωπάρχη του Κόστα, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

«Επιβεβαιώνουμε πως διεξήχθησαν έρευνες στο γραφείο του προσωπάρχη» του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, «όμως δεν σχολιάζουμε τις ενέργειες της δικαιοσύνης», ανέφερε νωρίτερα το γραφείο Τύπου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

naftemporiki.gr