Skip to main content

Ι. Παπαφλωράτος (Διεθνολόγος) στο NaftemporikiTV: Μια γκρίζα ζώνη στη Γάζα θα έδινε μόνο προσωρινή λύση

Τα σενάρια της επόμενης μέρας για τη Γάζα

Συνέντευξη στην εκπομπή On Politics της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής, με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο παραχώρησε ο Διεθνολόγος, Ιωάννης Παπαφλωράτος.

Στην αρχή σχολίασε τα ταξίδια και τις διπλωματικές επαφές του κ. Μπλίνκεν στην Τουρκία επισημαίνοντας και αυτός το ψυχρό κλίμα που παρατηρήθηκε κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του σήμερα.

Για την συνάντηση Μπλίνκεν με τον Αμπάς, ο κ. Παπαφλωράτος είπε χαρακτηριστικά «ο κ. Αμπάς ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, μιας απόλυτα διεφθαρμένης κυβέρνησης, είναι προχωρημένης ηλικίας και πάμπλουτος, όπως και πολλοί από το περιβάλλον του. Θα ήθελαν οι Αμερικανοί να μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, ώστε να αντικαταστήσει τη Χαμάς στη Μέση ανατολή και δη στη Λωρίδα της Γάζας».

Ωστόσο συνέχισε λέγοντας ότι «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια προσωπικότητα που να μπορεί, να έχει το κύρος να επιβληθεί, ανάμεσα στις φατρίες των οργανώσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Το θέμα είναι ποιος θα επιβληθεί, σε αυτές τις φατρίες. Φαίνεται ότι και οι ισραηλινοί θέλουν να εξαλείψουν τη Χαμάς, αλλά δεν έχουν plan B για την επόμενη μέρα.

Για το ενδεχόμενο της δημιουργίας γκρίζας ζώνης στη Γάζα ο κ. Παπαφλωράτος ανέφερε ότι είναι κάτι που τελικά δε θα έδινε την «πολυπόθητη ασφάλεια στο Ισραήλ. Θα έδινε προσωρινή λύση αλλά τελικά θα καταλήγαμε στα ίδια».

«Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί, πρέπει αν αλλάξει η κουλτούρα, με οικονομικές παροχές, με επενδύσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα και πρέπει να αποδεχθούν πλέον την ύπαρξη του Ισραηλινού κράτους , ναι μεν οι Αμερικάνοι θα δραστηριοποιηθούν στο να γίνουν 2 κράτη ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού κράτους, αλλά όταν η μία πλευρά αρνείται στην άλλη το δικαίωμα της ύπαρξης δυσκολεύει το πράγμα». Είναι πολλά τα ερωτήματα και είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και διστακτικοί, ως προς το μέλλον αυτής της περιοχής, κατά πόσο είναι ευοίωνο και στο χρονικό ορίζοντα περατώσεως της στρατιωτικής επιχείρησης εκ μέρους του Ισραήλ».

Διαβάστε ακόμη

Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν: Τι ζήτησε η Ουάσιγκτον- Πώς απάντησε η Άγκυρα