Skip to main content

Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν: Τι ζήτησε η Ουάσιγκτον- Πώς απάντησε η Άγκυρα

REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκληρώνει στην Τουρκία την εξαντλητική διπλωματική του περιοδεία, σημειώνοντας περιορισμένη επιτυχία στις προσπάθειές του να επιτύχει συναίνεση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να αμβλύνει τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα με τον yπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά από στάσεις στο Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Δυτική Όχθη, την Κύπρο και το Ιράκ για να υποστηρίξει την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα.

Η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ‘Αγκυρα, η οποία θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε σε ψυχρό κλίμα, ολοκληρώθηκε μετά από 2 ώρες και 30 λεπτά και χωρίς να γίνουν από κοινού δηλώσεις.

Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν ο πόλεμος στη Γάζα και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Σύμφωνα με το Al Jazeera, η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να πείσει Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς και να την αναγκάσουν να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους.

Ωστόσο, η τουρκική θέση είναι πολύ σαφής σε αυτό το θέμα, τονίζει το Al Jazeera αναφέροντας ότι η Άγκυρα ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, και εάν η Χαμάς απελευθερώσει αιχμαλώτους τότε και το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Τουρκία ζήτησε επίσης την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας διεθνής μηχανισμός για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, για την οποία η Άγκυρα θα μπορούσε να είναι η εγγυήτρια.

Το Al Jazeera αναφέρει επίσης ότι ο Μπλίνκεν δεν έκανε λόγο για κατάπαυση του πυρός, χρησιμοποιώντας τη φράση ανθρωπιστική παύση, κάτι που δεν αρκεί για την τουρκική πλευρά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Φιντάν, ο Μπλίνκεν αποχώρησε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο καθώς δεν έκλεισε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και είναι από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το ψυχρό κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ. Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινοβραδυνή υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, τον υποδέχτηκαν, από τουρκικής πλευράς, ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν.