Skip to main content

Μόσχα: Συλλογική δράση και διεθνής διάσκεψη για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση

Κάλεσμα με μηνύματα προς την Ουάσινγκτον

Η Ρωσία κάλεσε σε «συλλογική δράση» για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, με τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης, καταγγέλλοντας παράλληλα «την υποτιθέμενη επιθυμία των Αμερικανών να μονοπωλήσουν τη διαμεσολάβηση».

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα ανηλεές σφυροκόπημα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 10.000.

«Αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας στη ζώνη σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, υπάρχουν πολλές εκκλήσεις για συλλογική δράση για την εκτόνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής μιας διεθνούς διάσκεψης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα υποστηρίζει ενεργά αυτή την προσέγγιση, πρόσθεσε το υπουργείο, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα «πάντα υπερασπιζόταν την ανάγκη μιας πολυμερούς στρατηγικής».

Όπως αποδεικνύει η ιστορία, οι απόπειρες «μονοπώλησης» των λειτουργιών διαμεσολάβησης δεν οδήγησαν στην επίλυση των συγκρούσεων, αλλά στην όξυνσή τους, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τον Οκτώβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καταδεικνύει την «αποτυχία» της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.