Skip to main content

Έφτασε στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφρι Φλέικ. REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

Τη Δευτέρα συνταντιέται με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στην Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, μετά από ένα ταξίδι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ένα στην Κύπρο, πριν μεταβεί στην Αγκυρα.

Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες τους αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Γάζα.

«Εντελώς απαράδεκτες» οι επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία

Σύμφωνα με τα πρακτορέιο Reuters από τη Βαγδάτη: Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι είναι «εντελώς απαράδεκτες» οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του «είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες», όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Τουρκία.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας», τόνισε.