Skip to main content

Σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς: Σήμερα το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ- Θα πατήσει το κουμπί της κλιμάκωσης;

REUTERS/Mohamed Azakir

Στον Λίβανο στραμμένη σήμερα η διεθνής προσοχή

Σήμερα αναμένονται οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του αρχηγού της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Ο Χασάν Νασράλα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της παλαιστινιακής ομάδας στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Πολλοί στο Λίβανο περιμένουν με αγωνία την ομιλία στις 3:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η ένοπλη ομάδα, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, θα κλιμακώσει τη σύγκρουσή της με το Ισραήλ. Ενδεικτικό είναι ότι κάποιοι δηλώνουν πως δεν κάνουν σχέδια μετά την Παρασκευή, πιστεύοντας ότι οι δηλώσεις του Νασράλα θα ανάψουν την σπίθα της κλιμάκωσης.

Βέβαια οι δηλώσεις του δεν είναι σημαντικές μόνο για το κοινό του Λιβάνου. Στραμμένη είναι πάνω του η διεθνής προσοχή καθώς ο αρχηγός της Χεζμπολάχ αποτελεί ηγετική φιγούρα στην περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία που ιδρύθηκε από το Ιράν για να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, γνωστή ως «άξονας της αντίστασης».

Στον «άξονα της αντίστασης» συμμετέχουν ένοπλες ομάδες από τη Συρία και το Ιράκ, που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν επίσης βάλει το χέρι τους στη σύγκρουση εκτοξεύοντας drones και πυραύλους προς το Ισραήλ.

Η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Ήδη από την έναρξη των συγκρούσεων σημειώνονται επιθέσεις και ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι επιθέσεις είναι περιορισμένες, αν και έχουν «πυκνώσει» σταδιακά.

Οι επιθέσεις εντάθηκαν την Πέμπτη, καθώς το Ισραήλ απάντησε με «ευρεία επίθεση» αφού η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι είχε επιτεθεί σε 19 ισραηλινές θέσεις ταυτόχρονα. Δεδομένου μάλιστα ότι την ίδια μέρα η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στο Ισραήλ, η γενική αίσθηση είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Σε τελευταία του ανακοίνωση ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι δύο στρατιώτες του τραυματίστηκαν ελαφρά χθες το βράδυ σε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σε θέση στρατού στην περιοχή όρος Ντοβ στα σύνορα με τον Λίβανο. Ως απάντηση, ο στρατός υποστηρίζει ότι χτύπησε και σκότωσε στελέχη της Χεζμπολάχ που βρίσκονταν σε τοποθεσία που ανήκει στην ένοπλη ομάδα.

Στο μεταξύ, μια πολιτοφυλακή υποστηριζόμενη από το Ιράν, που αναπτύχθηκε αρχικά στη Συρία, άρχισε να ενισχύει τη Χεζμπολάχ.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ και των συμμαχικών ομάδων πραγματοποιούνται σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στον στρατό του Ισραήλ καθώς προχωρά την χερσαία επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νασράλα και οι προθέσεις της ένοπλης ομάδας

Ο Νασράλα θεωρείται από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στον αραβικό κόσμο και ένας επιδέξιος ρήτορας.

Αν και ο ίδιος δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς, άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης διαβεβαιώνουν σταθερά πως είναι σε μαχητική ετοιμότητα.

Η ομιλία θα μεταδοθεί για να συμπέσει με συγκεντρώσεις της Χεζμπολάχ για να τιμήσει τους πεσόντες μαχητές.

Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο δράσης της Χεζμπολάχ εκτιμούν ότι οι επιθέσεις της ομάδας μέχρι στιγμής σημειώνονται για να αποφευχθεί μια μεγάλη κλιμάκωση, ενώ παράλληλα κρατούν απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα.

Βέβαια είναι ότι ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει έναν ακόμη πόλεμο με το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για μια σύγκρουση στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο πολέμου με το Ισραήλ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε ισραηλινές αντεπιθέσεις «αδιανόητου» μεγέθους που θα προκαλούσαν καταστροφή στον Λίβανο.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό