Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Παράλογες» οι ρωσικές κατηγορίες για τις ταραχές στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να καταδικάσουν δημόσια αυτές τις βίαιες διαδηλώσεις και να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ισραηλινών και των εβραίων της Ρωσίας»

«Παράλογες» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τις κατηγορίες της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία και τον ρόλο της στις αντι-ισραηλινές ταραχές χθες σε αεροδρόμιο του Νταγκεστάν, της ρωσικής δημοκρατίας του Καυκάσου, η οποία κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους.

«Είδα τα σχόλιά τους που κατηγορούν την Ουκρανία και είναι παράλογα (…) Νομίζουμε ότι θα έπρεπε μάλλον να ζητήσουν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να καταδικάσουν δημόσια αυτές τις βίαιες διαδηλώσεις και να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ισραηλινών και των εβραίων της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ένα πλήθος εισέβαλε το βράδυ της Κυριακής στον διάδρομο προσγείωσης και στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Μαχατσκαλά, εν μέσω εντάσεων σε όλον τον κόσμο που συνδέονται με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι ταραχές αυτές ήταν «το αποτέλεσμα μιας σχεδιασμένης πρόκλησης που υποκινήθηκε από το εξωτερικό» στην οποία το Κίεβο έπαιξε ρόλο «κλειδί και άμεσο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η επιχείρηση είχε στόχο να «υπονομεύσει» τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP