Skip to main content

Νετανιάχου: Είμαστε στο δεύτερο στάδιο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, «οχυρό του κακού» η Γάζα

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι πρόσθετες ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν εισέλθει στη Γάζα - Τόνισε ότι ο πόλεμος θα είναι δύσκολος και μεγάλος σε διάρκεια - Έκανε λόγο για «δεύτερο πόλεμο ανεξαρτησίας» του Ισραήλ

Η εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα είναι το δεύτερο στάδιο του πολέμου με τη Χαμάς, με «πολύ σαφείς στόχους», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου, ενώ κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι πρόσθετες ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν εισέλθει στη Γάζα, την οποία αποκάλεσε «οχυρό του κακού», για να «διαλύσουν» τη Χαμάς και να φέρουν τους ομήρους στα σπίτια τους.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες και διοικητές «βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν αναπτυχθεί παντού».

«Μην μας κατηγορείτε για εγκλήματα πολέμου. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να κατηγορήσετε τους στρατιώτες μας για εγκλήματα πολέμου, αυτό είναι υποκρισία. Είμαστε ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο» σημείωσε επιπλέον, στον απόηχο των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ για «σφαγή» στη Γάζα.

Σημείωσε επιπλέον ότι ο ισραηλινός στρατός λαμβάνει μέτρα για την προστασία των αμάχων και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας «χρησιμοποιώντας τον λαό τους ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Θα είναι ένας δύσκολος πόλεμος, είναι δεύτερος πόλεμος ανεξαρτησίας»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε ότι «αυτός θα είναι ένας μεγάλος σε διάρκεια και δύσκολος πόλεμος», προσθέτοντας: «Θα νικήσουμε. Θα επικρατήσουμε».

Περιέγραψε, δε, τον πόλεμο, ως «δεύτερο πόλεμο ανεξαρτησίας» του Ισραήλ και συμπλήρωσε: «Θα πολεμήσουμε και δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα αποσυρθούμε. Πάνω και κάτω από το έδαφος».

Έκανε επίσης λόγο για «υπαρξιακή πρόκληση» για το Ισραήλ, καθώς και για πόλεμο της ανθρωπότητας ενάντια στο κακό, επισημαίνοντας: «Το ποτέ ξανά, είναι τώρα».

Είπε επιπλέον ότι η κυβέρνηση ενέκρινε «ομόφωνα» τη διεύρυνση της εισβολής στη Γάζα.

Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς θα συνεχιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε. Ερωτηθείς εάν οι επαφές θα συνεχιστούν μολονότι ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου, όπως είπε ο ίδιος, ο Νετανιάχου απάντησε λακωνικά: «Ναι».

Ερωτηθείς αν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς, είπε: «Μετά το τέλος του πολέμου θα απαντήσουμε όλοι σε κάθε ερώτηση». Πρόσθεσε ότι «αποστολή του είναι να σώσει τη χώρα».

Νετανιάχου: Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το Ιράν ενεπλάκη στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.