Skip to main content

Ιράν: Πέθανε το κορίτσι του μετρό της Τεχεράνης- Ήταν σε κώμα μετά από φερόμενη διαμάχη με την αστυνομία ηθικής

Πλάνο από το βίντεο, που κυκλοφόρησε

Η έφηβη Ιρανή που είχε πέσει σε κώμα μετά από φερόμενη διαμάχη με την αστυνομία ηθικής, πέθανε σήμερα, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Αρμιτά Γκεραβάντ, φοιτήτρια στην Τεχεράνη, πέθανε πριν από μία ώρα μετά από εντατική ιατρική περίθαλψη και 28 ημέρες νοσηλείας στην εντατική», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Borna που συνδέεται με το υπουργείο Νεολαίας.

Η 16χρονη Κούρδη από κουρδική περιφέρεια  νοσηλευόταν  στο νοσοκομείο της Τεχεράνης αφού έπεσε αναίσθητη στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας.

Η περίπτωσή της έγινε γνωστή για πρώτη φορά στις 3 Οκτωβρίου από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λιποθύμησε είναι αμφιλεγόμενες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι της «έπεσε η πίεση» και διαψεύδουν οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση» ανάμεσα σε αυτήν «και επιβάτες ή στελέχη του μετρό».

Σήμερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλέστηκε «την επίσημη γνωμάτευση γιατρών», σύμφωνα με τους οποίους η έφηβη «υπέστη πτώση που οδήγησε σε εγκεφαλική βλάβη, ακολουθούμενη από συνεχείς σπασμούς, μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης».

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας φερόμενης επίθεσης από μέλη της αστυνομίας ηθικής του Ιράν.

Ο θάνατός της ήρθε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί, επίσης νεαρής Ιρανής, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας του Ιράν για τις γυναίκες σε ένα περιστατικό που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ισλαμική Δημοκρατία.