Skip to main content

Μακελειό στο Μέιν: Το χρονικό της επίθεσης και τι γνωρίζουμε έως τώρα

REUTERS/Nicholas Pfosi

Ο δράστης παραμένει ελεύθερος - Οι αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία και τα στοιχεία του

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν 40χρονος ένοπλος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως μέσα σε εστιατόριο και αίθουσα μπόουλινγκ στο Λιούιστον του Μέιν. Τοπικός αξιωματούχος που μίλησε στο CNN ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 22. Ο δράστης εξακολουθεί να είναι ελεύθερος και θεωρείται άκρως επικίνδυνος.

To Λίουιστον είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Μέιν, βόρεια του Πόρτλαντ.

Ο ύποπτος δράστης σημαδεύει με ημιαυτόματο όπλο. Androscoggin County Sheriff’s Office via Facebook/Handout via REUTERS

Το CNN παρουσιάζει το χρονικό της φονικής επίθεσης (σε τοπική ώρα):

7 μ.μ.: Δύο περιστατικά πυροβολισμών αναφέρθηκαν στο Λιούιστον. Η αναφορά στο τοπικό τμήμα κάνει λόγο για «πολλές απώλειες».

8 μ.μ.: Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Androscoggin δημοσιεύει φωτογραφίες του ένοπλου υπόπτου και λέει ότι διερευνά δύο περιστατικά μαζικού πυροβολισμού. Η υπηρεσία ενθαρρύνει «όλες τις επιχειρήσεις να κλειδώσουν και ή να κλείσουν ενώ διερευνούμε».

8:09 μ.μ.: Η αστυνομία της Πολιτείας του Μέιν λέει ότι υπάρχει «ένας ενεργός σκοπευτής στο Λιούιστον» και καλεί τους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους με τις πόρτες τους κλειδωμένες. «Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνα σε πολλές τοποθεσίες», πρόσθεσε.

8:26 μ.μ.: Η γειτονική πόλη Auburn προτρέπει όλους τους κατοίκους να μείνουν επίσης στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις στις οποίες βρίσκονται και να μην κυκλοφορούν στον δρόμο..

8:53 μ.μ.: Η αστυνομία εντοπίζει τις τοποθεσίες των πυροβολισμών ως το εστιατόριο Schemes και την αίθουσα μπόουλινγκ Sparetime Recreation.

9:17 μ.μ.: Η αστυνομία του Lewiston έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα ενός λευκού οχήματος, ζητώντας από τους πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί τους εάν το δουν. Η αστυνομία της Πολιτείας του Μέιν λέει στο CNN ότι η εικόνα είναι του αυτοκινήτου του υπόπτου.

10:52 μ.μ.: Η αστυνομία με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονομάζει τον Robert Card ως «πρόσωπο ενδιαφέροντος» (δηλαδή βασικό ύποπτο) και δίνει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του.

23:30: Ο διευθυντής του αστυνομικού τμήματος του Μέιν λέει ότι ένα «όχημα ενδιαφέροντος» βρέθηκε στην πόλη Λισαβόνα, περίπου 8 μίλια από το Λιούιστον, αλλά ο δράστης παραμένει ελεύθερος.

23:34 μ.μ.: Αξιωματούχοι της Λισαβόνας λένε ότι όλα τα γραφεία και τα σχολεία της πόλης θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη. Καλούνται όλοι οι κάτοικοι να μείνουν στα σπίτια τους.

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Εντατικό ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό ενός υπόπτου, που άνοιξε πυρ σε εστιατόριο και αίθουσα μπόουλινγκ προκαλώντας αιματοχυσία.

Η αστυνομία έχει προσδιορίσει ως βασικό ύποπτο για το μακελειό τον 40χρονο Ρόμπερτ Καρντ, ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος.

Είναι εκπαιδευτής όπλων, έχει λάβει ο ίδιος εκπαίδευση από τον στρατό και είχε νοσηλευτεί ένα διάστημα σε ψυχιατρική κλινική.

Το νέο πολύνεκρο επεισόδιο προστέθηκε σε μια λίστα με 565 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών που έχουν καταγραφεί φέτος ανά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Gun Violence Archive.