Skip to main content

Κοινός βηματισμός Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ισλαμικής Τζιχάντ σε αυτό το «ευαίσθητο στάδιο» της σύγκρουσης

Twitter/ Hussein

Συνάντηση κορυφής στη Βηρυτό- Τι αποφασίστηκε

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ Ναχαλέχ συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα των ένοπλων οργανώσεών τους σε αυτό το «ευαίσθητο στάδιο» της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των τριών ανδρών στη Βηρυτό.

Χεζμπολάχ: Συνάντηση με Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ- Η στρατηγική που «μπερδεύει περισσότερο τον εχθρό»

Στόχος τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσαν η Χεζμπολάχ και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, είναι να επιτύχουν «μια πραγματική νίκη της αντίστασης στη Γάζα και την Παλαιστίνη» και να σταματήσουν την «ύπουλη και βάναυση επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του καταπιεσμένου λαού μας στη Γάζα και την Δυτική Όχθη».

Ο όρος «άξονας της αντίστασης» αναφέρεται στη συμμαχία του Ιράν, της Συρίας, των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλων φατριών.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις ένοπλες ομάδες χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ευθέως την Τετάρτη το Ισραήλ για την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραήλ: Το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς πριν από την επίθεσή της

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ισραήλ οι επιθέσεις που δέχθηκε η χώρα από ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη στο Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο πραγματοποιήθηκαν υπό τις διαταγές του Ιράν.

Ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το Ιράν στην επίθεση θεωρείται θολό σημείο. Είναι γνωστό ότι χρηματοδοτεί και υποστηρίζει την Χαμάς, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να την συνδέουν άμεσα με τη συγκεκριμένη επιχείρηση της Χαμάς.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό