Skip to main content

Χεζμπολάχ: Συνάντηση με Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ- Η στρατηγική που «μπερδεύει περισσότερο τον εχθρό»

Twitter/ Hussein

Εμφάνιση του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Βηρυτό, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό al-Manar TV του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν εικονίζουν τον Νασράλα με τον αναπληρωτή αρχηγό της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ Ναχαλέχ.

Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός, συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα μέλη του «άξονα της αντίστασης» για την επίτευξη οριστικής νίκης στη Γάζα και την Παλαιστίνη.

Ο όρος «άξονας της αντίστασης» αναφέρεται στη συμμαχία του Ιράν, της Συρίας, των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλων φατριών.

Το ανακοινωθέν

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ Ναχαλέχ συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα των ένοπλων οργανώσεών τους σε αυτό το «ευαίσθητο στάδιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους.

Στόχος τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσαν η Χεζμπολάχ και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, είναι να επιτύχουν «μια πραγματική νίκη της αντίστασης στη Γάζα και την Παλαιστίνη» και να σταματήσουν την «ύπουλη και βάναυση επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του καταπιεσμένου λαού μας στη Γάζα και την Δυτική Όχθη».

Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας και υποστηρίζεται από το Ιράν. Είναι «κοντά» με τη Χαμάς όσον αφορά την ισλαμιστική ιδεολογία. Έχει επίσης ως στόχο την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και έχει δηλώσει στο πλευρός της Χαμάς μετά την εισβολή της τρομοκρατικής οργάνωσης στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Η Χεζμπολάχ είναι σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν. Το τελευταίο διάστημα- και μετά την επίθεση της Χαμάς- ο στρατιωτικός βραχίονας του σιιτικού κινήματος έχει ανταλλάξει πολλές φορές πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Αν και μέχρι στιγμής η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση είναι περιορισμένη, υπάρχει η ανησυχία πως πιθανή χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλούσε πιο ενεργή αντίδραση της Χεζμπολάχ και κλιμάκωση της σύγκρουσης που θα καταλήξει σε περιφερειακό πόλεμο. Για πολλούς αναλυτές, η έκταση της βίας από το Ισραήλ και η διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Γάζα θα κρίνουν την αντίδραση της Χεζμπολάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, όσο οι μαχητές του λιβανέζικου κινήματος συγκρούονται με τα ισραηλινά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, ο Νασράλα δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, κάτι που μόνο αβεβαιότητα φέρνει στην κατάσταση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al Mayadeen που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, το μέλος της Χεζμπολάχ, Χασάν Φαντλάλα, ανέφερε ότι ο Νασράλα επιβλέπει τις μάχες της ομάδας και η απουσία του από τη δημόσια σφαίρα είναι μέρος της στρατηγικής του. «Επίσης, μπερδεύει περισσότερο τον εχθρό», όπως είπε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό