Skip to main content

Γάζα: Τι είναι η Ισλαμική Τζιχάντ- Σε τι διαφέρει από τη Χαμάς

Το νοσοκομείο που δέχθηκε επίθεση στην πόλη της Γάζας. REUTERS/Mohammed Al-Masri

Θεωρείται πιο ακραία οργάνωση από τη Χαμάς,

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται το Ισραήλ, η διεθνής κοινότητα είναι μουδιασμένη από την είδηση της επίθεσης που δέχθηκε χθες νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση άφησε εκατοντάδες νεκρούς, ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται.

Η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορεί τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές για την επίθεση, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Τι πυραύλους χρησιμοποιεί το Ισραήλ και τι Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ

Ποια είναι η Ισλαμική Τζιχάντ

  • Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας και υποστηρίζεται από το Ιράν.
  • Είναι «κοντά» με τη Χαμάς όσον αφορά την ισλαμιστική ιδεολογία. Έχει επίσης ως στόχο την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.
  • θεωρείται πιο ακραία οργάνωση από τη Χαμάς, σχολιάζει το BBC, εξηγώντας ότι η οι ενέργειες της Χαμάς στο παρελθόν έχουν μετριαστεί λόγω του γεγονότος ότι φέρει ευθύνες ως κυβερνητική δύναμη.
  • Λειτουργεί ανεξάρτητα από τη Χαμάς. Ωστόσο, η κυρίαρχη ένοπλη ομάδα της Γάζας είναι συνήθως σε θέσει να την περιορίσει, όταν το κρίνει απαραίτητο.
  • Όπως η Χαμάς, έχει χωριστή μαχητική πτέρυγα, την Ταξιαρχία Αλ Κουντς, και οπλοστάσιο ρουκετών.
  • Από νωρίς στο νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολη, που ξεκίνησε με την εισβολή της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει δηλώσει στο πλευρό της ένοπλης ομάδας.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό