Skip to main content

Το Ιράν προειδοποιεί ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα βγει «εκτός ελέγχου»

REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Την ώρα που το μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου έχει πάρει φωτιά με συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Χεζμπολάχ αλλά και ανταλλαγές πυρών, το Ιράν προειδοποιεί Ισραήλ και ΗΠΑ ότι η Μέση Ανατολή θα ξεφύγει «εκτός ελέγχου», εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη στρατιωτική του δράση.

Μιλώντας στην Τεχεράνη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε: «Προειδοποίησα τις ΗΠΑ και τον πληρεξούσιό τους (Ισραήλ) ότι εάν δεν σταματήσουν αμέσως το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα, όλα είναι πιθανά ανά πάσα στιγμή και η περιοχή θα βγεί εκτός ελέγχου».

Η διάχυση του πολέμου στη Μέση Ανατολή άρχισε – Δείτε πώς σε έναν χάρτη

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη από τους Χούθι, ομάδα, που όπως και η Χεζμπολάχ, υποστηρίζεται από το Ιράν. Μια βάση που στεγάζει αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ έχει επίσης δεχτεί επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τι θα συμβεί εάν μπει στον πόλεμο το Ιράν και κλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν αρνήθηκε ότι βοήθησε τη Χαμάς να πραγματοποιήσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία οι τρομοκράτες σκότωσαν 1.400 ανθρώπους. Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν δει στοιχεία άμεσης εμπλοκής του Ιράν. Παρόλα αυτά πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μία τέτοιας εμβέλειας επίθεση δεν θα ήταν δυνατή από τη Χαμάς χωρίς τη στήριξη της Τεχεράνης.