Skip to main content

Η «παγίδα» της εισβολής στη Γάζα: Μπορεί το Ισραήλ να την αποφύγει;

Ισραηλινό άρμα μάχης κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. REUTERS/Amir CohenA

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη δύσκολη εκστρατεία που σκέπτεται το Ισραήλ»

Δεκατέσσερις μέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, η επίθεση του Ισραήλ που ακολούθησε κατά της Λωρίδας της Γάζας εντείνεται.

Ο θύλακας βρίσκεται υπό στενή πολιορκία ενώ οι ισραηλινές προειδοποιήσεις για εκκένωση έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη αφήσει πάνω από 4.000 νεκρούς.

Και όλα αυτά πριν από την χερσαία εισβολή που πιθανότατα θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες και στις δύο πλευρές.

Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Marc Lynch του Foreign Affairs και ο Hussein Ibish των New York Times, έχουν υποστηρίξει ότι «η εισβολή στη Γάζα θα είναι καταστροφή» και ότι το Ισραήλ «θα πέσει σε μια παγίδα». Γιατί  πρόκειται για στρατηγικά δύσκολη εισβολή με επιχειρήσεις σε αστικό πυκνοκατοικημένο περιβάλλον, γιατί υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων τούνελ, γιατί η Χαμάς είναι προετοιμασμένη, γιατί το Ισραήλ διακρίνεται για την αεροπορία του και δεν έχει εμπειρία σε αυτού του είδους τις μάχες, γιατί ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ και θα αφορά συγκρούσεις από πόρτα σε πόρτα, γιατί θα σημειωθούν πολλές απώλεις αμάχων που θα απειλήσουν την διεθνή στήριξη, γιατί χρειάζεται περισσότερος σχεδιασμός, γιατί, γιατί…

Θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν δίκιο. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αστικό έδαφος είναι εμφανώς δύσκολες και θανατηφόρες. Και η Χαμάς, ως κοινωνικό κίνημα και όχι απλώς μια ένοπλη μαχητική οργάνωση, θα είναι αδύνατο να ξεριζωθεί πλήρως.

Από την άλλη, παρά τις δυσκολίες, δεν είναι ανέφικτος ο πολεμικός στόχος του Ισραήλ να καταστρέψει την ηγεσία και τη στρατιωτική ικανότητα της Χαμάς, υποστηρίζει ο Steven Simon στο Foreign Affairs, σημειώνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει 350.000 έφεδρους και 170.000 ενεργό προσωπικό- αν και μέρος αυτών θα διατεθεί στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, όπου δρα η Χεζμπολάχ και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί καθημερινές επιθέσεις, έχοντας κατά κάποιο τρόπο ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο.

Εν τω μεταξύ, τονίζει ο Simon:

  • Η Χαμάς μπορεί να αναπτύξει στην καλύτερη περίπτωση 15.000 μαχητές.
  • Ο ισραηλινός στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου, της ακτογραμμής και των χερσαίων συνόρων της Γάζα- που σημαίνει ότι ελέγχει και την ανθρωπιστική βοήθεια που παραδίδεται στον θύλακα.

Σημειώνεται ότι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, είναι η μοναδική διάβαση που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφος του Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας» εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο. Κι έτσι αναμένουμε να ανοίξει η διάβαση για να περάσουν είκοσι φορτηγά, όπως έχει ανακοινωθεί.

  • Προκειμένου να συντριβεί η Χαμάς, το ισραηλινό κοινό είναι έτοιμο να ανεχθεί υψηλές απώλειες πέρα ​​από τις σημαντικές απώλειες που έχει ήδη υποστεί.
  • Το Ισραήλ έχει την υποστήριξη βασικών εξωτερικών παικτών, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη δύσκολη εκστρατεία που σκέπτεται το Ισραήλ», λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το αν η επιχείρηση του Ισραήλ αξίζει τον φόρο αίματος, αυτό θα κριθεί μετά το τέλος του πολέμου.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό