Skip to main content

Τι θα περάσει στη Γάζα αν επισκευαστεί το πέρασμα της Ράφα

Φορτηγά της Αιγύπτου στο πέρασμα της Ράφα – REUTERS/Stringer

Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει στην παροχή καυσίμων. Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να επισκευάσουν το πέρασμα, που έχει βομβαρδιστεί.

Η μόνη δυνατή είσοδος στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, το πέρασμα στη Ράφα, έχει βομβαρδιστεί και η διέλευση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, μεταδίδει το BBC.

Εκσκαφικά μηχανήματα της Αιγύπτου προσπαθούν το πρωί της Παρασκευής να επισκευάσουν το πέρασμα εν μέσω προσδοκιών ότι 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσουν στην Γάζα εντός της ημέρας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει να περάσουν μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Τα αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων καύσιμα και τα συστήματα φίλτρων νερού δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχολίασε ότι οι προμήθειες που πρόκειται να εισέλθουν θα απαλύνουν αυτό που αποκάλεσε «κολοσσιαίο ανθρώπινο πόνο».

Φορτηγά με βοήθεια και Αιγύπτιοι εθελοντές περιμένουν στο πέρασμα της Ράφα. REUTERS/Stringer

Η Ράφα είναι η μοναδική διάβαση που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφος του Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας» εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο.

Το CNN μεταδίδει τις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες και σήμερα η διάβαση θα παραμείνει κλειστή, καθώς πρέπει να γίνουν περαιτέρω επισκευές δρόμων στην αιγυπτιακή πλευρά. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η παράδοση της βοήθειας θα γίνει πιθανότατα το Σάββατο, αν και η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr