Skip to main content

Εκκλησία Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα: Τουλάχιστον 17 νεκροί από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τους Παλαιστινίους

Γενική άποψη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, η οποία υπέστη ζημιές από ισραηλινό πλήγμα, 20/10/2023. Φωτ. REUTERS/Mohammed Al-Masri

Τι αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι για την έκρηξη στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ισραηλινό πλήγμα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα ανέφερε σύμφωνα με τη Haaretz ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 17.

Από την πλευρά του, το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας ανέφερε ότι 18 Χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Το βράδυ της Πέμπτης η ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Γραφεία που συνδέονται με την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, καθώς και η πρόσοψη του ναού, επλήγησαν από τον βομβαρδισμό.

Η εκκλησία υπάγεται στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο ανέφερε σε δήλωσή του ότι «παραμένουν προσηλωμένοι στην εκπλήρωση του θρησκευτικού και ηθικού του καθήκοντος στην παροχή βοήθειας, υποστήριξης και καταφυγίου σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση των πολιτών και τις πιέσεις που ασκούνται στις εκκλησίες ως προς αυτό».

Πολίτες στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, η οποία υπέστη ζημιές από ισραηλινό πλήγμα, 20/10/2023. Φωτ. REUTERS/Mohammed Al-Masri

Πώς σχολιάζει ο ισραηλινός στρατός το πλήγμα

Σχολιάζοντας τον βομβαρδισμό, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την Παρασκευή ότι «ο τοίχος μιας εκκλησίας στην περιοχή υπέστη ζημιές» ως αποτέλεσμα πλήγματος των δυνάμεων του Ισραήλ. «Νωρίτερα σήμερα, πλήξαμε το κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ανήκει σε τρομοκράτη της Χαμάς που συμμετείχε στην εκτόξευση ρουκετών και όλμων προς το Ισραήλ», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός στο CNN.

«Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά του Ισραήλ και περιείχε τρομοκρατική υποδομή που ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές για θύματα. Το περιστατικό είναι υπό εξέταση», ανέφερε επίσης, σημειώνοντας ότι η «Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τα περιουσιακά της στοιχεία σε περιοχές αμάχων και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες».

Πολίτες στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, η οποία υπέστη ζημιές από ισραηλινό πλήγμα, 20/10/2023. Φωτ. REUTERS/Mohammed Al-Masri

ΥΠΕΞ: Οδύνη για το χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, η οποία υπέστη ζημιές από ισραηλινό πλήγμα, 20/10/2023. Φωτ. REUTERS/Mohammed Al-Masri