Skip to main content

ΗΠΑ: Αμερικανο-Εβραίοι, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, για να διαδηλώσουν υπέρ της Παλαιστίνης (φωτογραφίες-βίντεο)

REUTERS/Jonathan Ernst

Ανάμεσά τους και ραβίνοι-Τουλάχιστον 300 συλλήψεις

Μια διαδήλωση που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα οδήγησε σε 300 συλλήψεις την Τετάρτη, αφού εκατοντάδες διαδηλωτές μπήκαν στη ροτόντα του κτιρίου γραφείων του Cannon House στο Καπιτώλιο, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Η διαμαρτυρία -στην οποία ο κόσμος κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να “χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός και να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα”- χρηματοδοτήθηκε από την Jewish Voice for Peace και την IfNotNow, δύο εβραιοαμερικανικές ομάδες που υπερασπίζονται τους Παλαιστίνιους.

Οι ακτιβιστές, ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια που έφεραν τις λέξεις “Οι Εβραίοι λένε κατάπαυση πυρός τώρα” και “Όχι εν ονόματί μας”, κάθισαν χειροκροτώντας και τραγουδώντας στο πάτωμα στη ροτόντα του κτιρίου γραφείων της Βουλής των Αντιπροσώπων Cannon και κρατούσαν μεγάλα πανό που έγραφαν “Κατάπαυση του πυρός” και “Αφήστε τη Γάζα να ζήσει”.

REUTERS/Jonathan Ernst

Σύμφωνα με ένα tweet της Jewish Voice for Peace, 350 άτομα -συμπεριλαμβανομένων και ραβίνων- συμμετείχαν στην καθιστική διαμαρτυρία στο Cannon House.

Η οργάνωση αυτοαποκαλείται ως η “μεγαλύτερη προοδευτική εβραϊκή αντισιωνιστική οργάνωση στον κόσμο”.

Η γερουσιαστής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ( -η οποία επανειλημμένα υποβαθμίζει την έφοδο των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021- αποκάλεσε τη διαμαρτυρία της Τετάρτης “εξέγερση”, προβάλλοντας πλάνα από το εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η ίδια έγραψε επίσης στο Twitter νωρίτερα την Τετάρτη ότι η αστυνομία του Καπιτωλίου είχε “πληροφορίες ότι μέλη του Κογκρέσου θα αποτελέσουν στόχο” και ότι τους είπαν να “μείνουν μέσα και να χρησιμοποιούν μόνο τις υπόγειες σήραγγες”.

REUTERS/Jonathan Ernst
REUTERS/Jonathan Ernst