Skip to main content

Κομισιόν: «Καπνίζουν» οι Βρυξέλλες για τις πρωτοβουλίες φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ

Διπλωμάτες κατηγορούν την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υπερβολές και αυθαιρεσίες μετά το ταξίδι της στο Ισραήλ.

Όσο και αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πραγματικά μια προεδρική φιγούρα, αν σκεφτεί κανείς ότι ηγήθηκε της ΕΕ στην πανδημία του κορωνοϊού και κράτησε ενιαίο το μπλοκ όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, φέρεται ότι παράλληλα έχει προκαλέσει και αρκετή δυσαρέσκεια εντός της «φούσκας των Βρυξελλών».

Αν σταθούμε σε ένα ρεπορτάζ του Politico το οποίο μάλιστα έχει και τον δηκτικό τίτλο «Καπνίζουν οι Βρυξέλλες με τη βασίλισσα Φον ντερ Λάιεν», οι εντός της ΕΕ είναι δυσαρεστημένοι καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν πολλές φορές υπερβαίνει τα καθήκοντά της, αποκλείει τις κυβερνήσεις της ΕΕ από τη λήψη αποφάσεων και κυβερνά με μια μικρή ομάδα συμβούλων με διάταγμα.

Αποκορύφωμα βεβαίως όλης αυτής της στάσης ήταν το απροειδοποίητο ταξίδι της κ. Φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ προκειμένου να εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή της μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Η κίνηση αυτή, επισημαίνει το POLITICO, προκάλεσε «την έξαλλη αντίδραση των Ευρωπαίων διπλωματών».

Αρκετοί είπαν στο POLITICO ότι ήταν δυσαρεστημένοι που η φον ντερ Λάιεν, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς, δεν απηύθυνε εκκλήσεις προς το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στη Γάζα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της.

Ακόμη και ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, προχώρησε σε μια σπάνια επίπληξη στην -ουσιαστικά- ανώτερή του. «Η Φον ντερ Λάιεν, δεν δικαιούται να εκπροσωπεί τις απόψεις της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, οι οποίες συνήθως συντονίζονται μεταξύ των χωρών μελών».

«Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιοδήποτε θέμα εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται — επαναλαμβάνω — από τις κατευθυντήριες γραμμές», είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο το Σάββατο. Η εξωτερική πολιτική αποφασίζεται από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ σε διεθνείς συνόδους κορυφής και συζητείται από τους υπουργούς Εξωτερικών σε συναντήσεις που «προεδρεύονται από εμένα», πρόσθεσε.

Η Ναταλί Λουαζό , Ευρωπαία νομοθέτης και ανώτερο μέλος του Renew Europe του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε την κριτική σε μια ανάρτησή της στο X. «Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η πρόεδρος της Επιτροπής με την εξωτερική πολιτική, που δεν είναι δική της εντολή», είπε.

«Συμπεριφέρεται ολοένα και περισσότερο σαν βασίλισσα», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ ανώνυμα στο Politico.

Πολλά παραδείγματα

Το επεισόδιο του ταξιδιού στο Ισραήλ είναι μόνο ένα σε μια εκτεταμένη λίστα περιστατικών όπου η Φον ντερ Λάιεν απέτυχε να συμβουλευτεί σωστά τις πρωτεύουσες της ΕΕ προτού λάβει μια σημαντική πολιτική απόφαση.

Οι επικριτές επισημαίνουν επίσης το ταξίδι της στην Τυνησία τον Ιούλιο, όταν επέβλεψε μια συμφωνία για να παρέχει στον Πρόεδρο Κάις Σαϊέντ περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, και την ανακοίνωσή της για έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα ως άλλες μεγάλες στιγμές.

Ο κίνδυνος για τη φον ντερ Λάιεν είναι ότι η απογοήτευση, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στους υπαλλήλους των Βρυξελλών που αμφισβητούν το στυλ διαχείρισης της και τους διπλωμάτες που δυσανασχετούν, μπορεί να οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο.

Μια αντίδραση εντός της ΕΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πιθανή υποψηφιότητά της και τις βλέψεις της για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Ιούνιο, επισημαίνει το POLITICO.

Διαβάστε ακόμη

Η αποδοκιμασία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν